Проблеми застосування адміністративно-господарських санкцій щодо суб’єктів надання освітніх послуг - Тимошенко, Максим Олександрович; Тимошенко, М. О.; Tymoshenko, Maksym O.; Tymoshenko, M. O. (Одеса : Гельветика, 2020)
У статті з урахуванням специфіки діяльності закладів вищої освіти (далі – ЗОВ) з використанням аналізу соціальної сутності та призначення вищої освіти проаналізовано підходи до застосування адміністративно-господарських санкцій щодо ЗОВ. При цьому враховано і проблеми забезпечення права людини на вищу освіту, гарантованого Конституцією України. Намагаючись уточнити суть і правову природу конституційного права на вищу освіту, автор вважає, що в процесі застосування санкцій щодо ЗОВ мають бути забезпечені права студентів на продовження навчання, отримання вищої освіти. Важливим тут є також врегулювання процедури вирішення цих питань, з’ясування обсягів фінансових розрахунків у разі навчання студентів на платній основі, що сприятиме з’ясуванню співвідношення права на вищу освіту та інших соціальних, економічних та культурних прав. Доведено чіткий соціально-правовий взаємозв’язок реалізації права на вищу освіту і формування розгалуженої мережі ЗВО, застосування державою санкцій щодо яких вважається важливим засобом забезпечення виконання організаційно-господарських зобов’язань та інструментами гарантування прав і законних інтересів суб’єктів господарювання, не може сприйматися з позицій репресивних заходів держави, а з точки зору забезпечення умов й усунення перешкод у формі порушень загальнообов’язкових правил, які стають на шляху якісного розвитку соціально-економічних відносин та гарантування права на вищу освіту в Україні. Означені проблеми розглядаються на фоні аналізу застосування щодо ЗОВ такої санкції, як позбавлення, анулювання ліцензії на освітню діяльність. На підставі дослідження зроблено висновок, що визначені законом види господарсько-правових санкцій підлягають застосуванню до ЗВО як до суб’єкта господарювання в разі вчинення ним господарського правопорушення. Оскільки правовий механізм регулювання господарсько-правової ЗВО відповідальності не має на сьогодні завершеного й комплексного характеру, вносяться пропозиції щодо забезпечення принципу системності правового регулювання освітніх відносин та системності права.

The article, taking into account the specifics of the activities of higher education institutions (hereinafter – HEI) using the analysis of the social essence and purpose of higher education analyzes the approaches to the application of administrative and economic sanctions on HEI. The problems of ensuring the human right to higher education guaranteed by the Constitution of Ukraine are also taken into account. Trying to clarify the essence and legal nature of the constitutional right to higher education, the author believes that the application of sanctions against HEI should ensure the rights of students to continue their studies, to receive higher education. It is also important to regulate the procedure for resolving these issues, to clarify the amount of financial settlements in the case of tuition fees, which will help clarify the relationship between the right to higher education and other social, economic and cultural rights. A clear socio-legal relationship between the realization of the right to higher education and the formation of an extensive network of free economic zones, the application of state sanctions against which is considered an important means of ensuring organizational and economic obligations and tools to guarantee the rights and legitimate interests of economic entities. to be perceived from the standpoint of repressive measures of the state, and in terms of providing conditions and removing obstacles in the form of violations of mandatory rules, which stand in the way of quality development of socioeconomic relations and guarantee the right to higher education in Ukraine. These problems are considered against the background of the analysis of the application of such a sanction as deprivation, revocation of a license for educational activities. Based on the study, it was concluded that the types of economic and legal sanctions specified by law are subject to application to the higher education institutions as a business entity in the event of an economic offense. As the legal mechanism of regulation of economic and legal free economic liability is not completed and complex today, proposals are made to ensure the principle of systematic regulation of educational relations and systematic law.
Тимошенко М. О. Проблеми застосування адміністративно-господарських санкцій щодо суб’єктів надання освітніх послуг / М. О. Тимошенко // Юридичний вісник. - Одеса : Гельветика - 2020. - № 6. - С. 201-206.
Keywords: Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE; education; higher education; constitutional right to education; social purpose of the right to higher education; legal responsibility; administrative and economic sanctions against HEI; освіта; вища освіта; конституційне право на освіту; соціальне призначення права на вищу освіту; юридична відповідальність; адміністративно-господарські санкції щодо ЗОВ