Теорія і практика українського націоналізму Миколи Сціборського - Кондратюк, Юлія Сергіївна; Kondratiuk, Yuliia S.; Кондратюк, Ю. С. (Одеса, 2017)
У статті досліджено теоретичні і практичні засади українського націоналізму Миколи Сціборського на основі його фундаментальної праці «Націократія». Проаналізовано основні етапи життя та діяльності цієї видатної особистості, що стали визначальними у формуванні його поглядів та переконань. Відзначено, що він усе своє свідоме життя і у теоретичній площині, і передусім практичною діяльністю, закладав підвалини українського націоналізму та націократії. М. Сціборський передбачив генеральний курс розвитку майбутньої незалежної України: категорично без московського комунізму, стримано і помірковано відносно інших політичних режимів. Осо бливий акцент зроблено на основну ідею видатного державотворця, яка полягає у тому, що запорукою прогресивного розвитку України може бути лише політичний устрій, при якому нація має панувати у власній державі. Це не втратило своєї значущості і особливо актуально зараз, в умовах, коли українцям доводиться відстоювати територіальну цілісність своєї держави.

The article analyzes the theoretical and practical principles of Ukrainian nationalism by Mykola Stsiborsky on the basis of his fundamental work "Natiocracy". The mainstages of the life and activity of this outstanding person, which became decisive in shaping his views and beliefs, are analyzed. It is noted that he has all his conscious life and in the theoretical plane, and above all – practical activity, laid the foundations of Ukrainian nationalism and national-state rule. M. Scyborsky predicted the general course of development of a future independent Ukraine: categorically, without Moscow's communism, restrained and moderately in relation to other political regimes. Particular emphasis is placed on the main idea of the prominent state-maker that the only guarantee for the progressive development of Ukraine can be the political system in which the nation must rule in its own state. It has not lost its significance and is especially relevant nowadays, when Ukrainians have to defend the territorial integrity of their state.
Кондратюк Ю. С. Теорія і практика українського націоналізму Миколи Сціборського / Ю. С. Кондратюк // S.P.A.C.E. Society, Politics, Administration in Central Europe : електронний науково-практичний журнал / редкол.: Д. Маршалек-Кава (голов. ред.), Д. В. Яковлев (відп. ред.) ; НУ «ОЮА». – Одеса, 2017. – Вип. 6. – С. 13-16.
Keywords: нациократия; национализм; нация; создание государства; nationalocracy; nationalism; nation; state creation; Research Subject Categories::SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Political science; Микола Сціборський; Mykola Stsiborskyi