«Перша шпальта». Порядок денний медіа між І та ІІ турами президентської кампанії 2019 р. (на прикладі дослідження матеріалів сайту видання «Дзеркало тижня. Україна») - Ломейко, В. І.; Ломейко, Вероніка Іванівна; Lomeiko, Veronika I. (Одеса, 2021)
Статтю присвячено визначенню основних тем політичного порядку денного в аналітичних матеріалах видання «Дзеркало тижня. Україна» між першим і другим турами виборів Президента України у 2019 р. Теорія порядку денного виходить із того, що медіа впливають на політику за допомогою конструювання порядку денного, тобто визначаючи ієрархію суспільно значущих проблем. В Україні медіа завше є відлунням кланових, олігархічних інтересів. Констатуємо брак досліджень щодо визначення рівня впливу окремих медіа на політичний порядок денний, тобто рівня їх політичної «впливовості». Наша розвідка є однією з перших спроб окреслити коло медіа, які конструюють порядок денний в Україні. На підготовчому етапі дослідження було визначено видання, що впливають на порядок денний в Україні: «Українська правда», «Дзеркало тижня. Україна», «Фокус», «НВ», «Український тиждень», «День». Задля визначення унікальної тематики, яка є притаманною саме медіа у конструюванні порядку денного, було обрано видання «Дзеркало тижня. Україна». На 2019 рік це видання отримало першість за впливом на лідерів бізнесу і політики та якістю аналітичної інформації та відповідності професійним стандартам. Вибірку сформували чотири випуски у період між І та ІІ турами (31 березня – 21 квітня) президентських виборів 2019 р. За результатами дослідження визначено, що політичний порядок денний у медіа характеризувався поступовою зміною головних тем – від результатів І туру та шансів на перемогу двох кандидатів (П. Порошенка та В. Зеленського) та причин поразок інших (передусім Ю. Тимошенко та Ю. Бойка) до визначення суспільно важливих тем подальшого політичного розвитку. Медіа не лише фіксують певні події (відставку М. Степанова, позицію А. Авакова, заяви західних партнерів, справу «Приватбанку» тощо), а й окреслюють напрями дій наступного Президента. Порядок денний формується навколо таких тем, як: безпека та територіальна цілісність, помилки П. Порошенка (кадрові, а також корупція і провал судової реформи), проблема «Приватбанку», необхідність реформ і конкретні пропозиції щодо їх здійснення в енергетиці, будівництві доріг; земельна реформа, трудова міграція та дострокові парламентські вибори. Унікальність порядку денного у медіа зумовлена тим, що у кожному випуску журналісти й експерти системно звертаються до теми відповідальності суспільства. Це стосується не стільки конкретного електорального вибору, а й подальших реформ. Саме теми відповідальності суспільства, соціальних вад і патологій, відсутності солідарності, необхідності протистояти фейкам і розрізняти реальне та надумане (С. Рахманін) виступають фундаментом порядку денного медіа, забезпечують його унікальність порівняно з порядком денним політиків, урядовців та олігархів.

The article is devoted to defining the main topics of the political agenda in the analytical materials of the newspaper «Mirror of the Week. Ukraine» between the first and the second rounds of the 2019 presidential elections in Ukraine. Agenda-setting theory is based on the fact that the media influence politics by constructing an agenda, i.e. determine the hierarchy of socially significant issues. In Ukraine, the media is always an echo of clan, oligarchic interests. To date, there is no research to determine the level of influence of individual media on the political agenda, i.e. their political «influence». This research is one of the first attempts to outline the range of media that build the agenda in Ukraine. At the preparatory stage of the study, the publications that influence the agenda in Ukraine have been identified: «Ukrayinska Pravda», «Mirror of the Week. Ukraine», «Focus», «NV», «Ukrainian Week», «Day», etc. In order to determine the unique topics that are inherent in the media in the construction of the agenda, the publication «Mirror of the Week. Ukraine» has been chosen. In 2019, «Mirror of the Week. Ukraine» won the championship in terms of its impact on business and political leaders, the quality of analytical information and compliance with professional standards. This weekly publication has been chosen for the research. The sample was formed by four issues between the first and second rounds (from 31 March to 21 April) of the 2019 presidential elections. According to the results of the study, it has been determined that the political agenda in the media is characterized by a gradual change of the main topics: from the results of the first round and the chances of the victory of two candidates (P. Poroshenko and V. Zelensky) and the reasons for the defeats of others (first of all, Y. Tymoshenko and Yu. Boyko) to the identification of socially important topics for further political development. The media not only cover certain events (M. Stepanov’s resignation, A. Avakov’s position, statements of Western partners, the case of Privatbank, etc.), but also outline the directions of the next President’s actions. The agenda is formed around the following topics: security and territorial integrity, P. Poroshenko’s mistakes (personnel ones, as well as the corruption and the failure of judicial reform), the problem of «Privatbank», the need for reforms and specific proposals for their implementation in energy, road construction; land reform, labor migration and early parliamentary elections. The uniqueness of the agenda in the media is due to the fact that in each issue journalists and experts systematically address the topic of social responsibility. This applies not so much to a specific electoral choice, but also to further reforms. It is the themes of social responsibility, social defects and pathologies, the lack of solidarity, the need to resist fakes and distinguish between the real and the imagined (S. Rahmanin) that are the foundation of the media agenda. They ensure its uniqueness compared to the agenda of politicians, government officials and oligarchs.
Ломейко В. І. «Перша шпальта». Порядок денний медіа між І та ІІ турами президентської кампанії 2019 р. (на прикладі дослідження матеріалів сайту видання «Дзеркало тижня. Україна») / В. І. Ломейко // Актуальні проблеми філософії та соціології : Науково-практичний журнал / Голов. ред. С. Г. Секундант, відпов. ред. Д. В. Яковлев ; Міністерство освіти і науки України ; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2021. - Вип. 30. - С. 101-107.
Keywords: масмедіа; порядок денний; вибори Президента України 2019 р.; настановчість медіа; «Дзеркало тижня. Україна»; солідарний порядок денний; mass media; agenda, elections of the President of Ukraine in 2019; solidarity agenda; media orientation; «Mirror of the Week. Ukraine»; Research Subject Categories::SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Political science; Research Subject Categories::SOCIAL SCIENCES::Other social sciences::Media and communication studies