Government relations і лобізм: спроба порівняльного аналізу - Тихомирова, Євгенія Борисівна; Тихомирова, Евгения Борисовна; Tykhomyrova, Evheniia B. (Одеса, 2016)
Розглянуто лобізм і джіар як специфічні явища сучасного комунікаційного політичного простору України. Джіар трактується як діяльність спеціально уповноважених співробітників великих комерційних структур із супроводу діяльності компанії в політичному середовищі з метою побудови довгострокової, комфортної, передбачуваної системи відносин із профільними для компанії по- літичними стейкхолдерами. Лобізм розуміється як вплив приватних осіб або груп інтересів на систему прийняття державних рішень. Охарактеризовано основні цілі лобізму, його структури як комунікаційного явища. Автор дотримується існуючої думки, що GR-діяльність належить до загального менеджменту, а лобіювання – до одної з функцій менеджменту GR. Аналізуючи основні завдання та функції GR, визначено зміст роботи в галузі джіар та критерії оцінки результатів діяльності GR-структур, а також права й обов’язки лобістів та специфіка регулювання лобізму в Україні та інших країнах, специфіка форм лобізму.

Рассмотрено лоббизм и джиар как специфические явления современного коммуникационного политического пространства Украины. Джиар трактуется как деятельность специально уполномоченных сотрудников больших коммерческих структур из сопровождения деятельности компании в политической среде с целью построения долгосрочной, комфортной, предвиденной системы отношений с профильными для компании политическими стейкхолдерами. Лоббизм понимается как dлияние частных лиц или групп интересов на систему принятия государственных решений. Охарактеризованы основные цели лоббизма, его структуры как коммуникационного явления. Автор придерживается существующей мысли, что GR-деятельность принадлежит к общему менеджменту, а лоббирование – к одной из функций менеджмента GR. Анализируя основные задачи и функции GR, определено содержание работы в области джиар и критерии оценки результатов деятельности GR-структур, а также права и обязанности лоббистов и специфика регулирования лоббизма в Украине и других странах, специфика форм лоббизма.

We consider lobbying and Dzhiari as specific phenomena of the modern communication of the political space of Ukraine. Dzhiari treated as an activity of specially authorized employees of large commercial structures of business support in the political environment in order to build longterm, comfortable, foreseen a system of relations with the relevant political stakeholders for the company. Lobbying is understood as the influence of individuals or interest groups on the system of public decision-making. It describes the main purpose of lobbying, its structure as a communication phenomenon. The author adheres to the current thinking that GR-activity belongs to the general management and lobbying - one of the functions of management GR. Analyz- ing the basic tasks and functions of the GR, defined the content of work in the field Dzhiari and criteria for evaluating the performance of GR-agencies, as well as the rights and obligations of lobbyists and the specific regulation of lobbying in Ukraine and other countries, the specific forms of lobbying.
Тихомирова Є. Б. Government relations і лобізм: спроба порівняльного аналізу / Є. Б. Тихомирова // S.P.A.C.E. Society, Politics, Administration in Central Europe : електронний науково-практичний журнал / редкол.: Д. В. Яковлев (голов. ред.), К. М. Вітман (заст. голов. ред.), Д. Ю. Дворніченко (відп. секр.) [та ін.] ; НУ «ОЮА». – Одеса, 2016. – Вип. 1. – С. 17-20.
Keywords: джіар; комунікація; лобізм; лобістська діяльність; джиар; коммуникация; лоббизм; лоббистская деятельность; Dzhiari; communication; lobbying