Особливості впровадження управлінських інновацій суб’єктами підприємництва ІТ-сфери - Горбаченко, Станіслав Анатолійович; Горбаченко, С. А.; Horbachenko, Stanislav A. (Дніпро : Університет імені Альфреда Нобеля, 2021)
Cформовано теоретичний базис розробки та впровадження управлінських інновацій. Визначено галузеві особливості ІТ-сфери з точки зору інноваційних змін в управлінських процесах: кадрова залежність, високий рівень непередбачуваності наслідків, потреба у відповідному науково-дослідному середовищі, креативний характер рішень, велика трудомісткість, наявність зовнішніх бар’єрів з боку держави та внутрішнього опору в межах трудових колективів, активне застосування аутсорсингу, переважання проєктної та командної форм діяльності. Структуровано управлінські інновації в ІТсфері та виділено інновації в методології менеджменту, інновації у внутрішніх структурних підвидах загального менеджменту, інновації в основах науки і практики класичного менеджменту. Визначено основні управлінські інновації, які використовують ІТ-підприємства в Україні: менеджмент якості, контролінг, реінжиніринг, системна стратегія втручання, нейросітьові технології, інформаційно-асоціативне моделювання, структурно-функціональне моделювання тощо. Доведено, що успішна реалізація управлінських інновацій передбачає наявність таких умов: системне бачення управлінських змін з боку керівництва, сформована інноваційна інфраструктура, високий рівень професіоналізації менеджменту, своєчасність інновацій та їх відповідність загальним цілям, лояльність персоналу до інноваційних змін та розвитку, схвалення або підтримка інноваційних рішень зовнішніми консультантами. Запропоновано застосування хмарних технологій для управлінських інновацій в ІТ-сфері та впровадження сервісного консалтингу, тобто комплексного вирішення бізнес-завдань клієнта на основі індивідуального підходу. Доведено, що інноваційна діяльність потребує певної управлінської культури і вимагає від керівників ІТ-підприємств схильності до ризику, креативності, постійного моніторингу зовнішнього середовища.

The article forms the theoretical basis for the development and implementation of managerial innovations. Sectoral features of the IT sphere in terms of innovative changes in management processes are identified: staff dependence, high level of unpredictability of consequences, the need for appropriate research environment, creative nature of decisions, high complexity, the presence of external barriers from the state and internal resistance, within labor collectives, active use of outsourcing, the predominance of project and team forms of activity. It is proved that every managerial innovation has a technological basis, while almost every technological innovation is based on a managerial decision. It is proved that the successful implementation of these management innovations requires the following conditions: a systematic vision of managerial change by management, formed innovation infrastructure, high level of management professionalism, timeliness of innovations and their compliance with overall objectives, staff loyalty to innovation change and development, approval or decisions by external consultants. The application of cloud technologies for the implementation of management innovations in the IT field and the introduction of service consulting, which is a comprehensive solution of business problems of the client based on an individual approach. It is determined that as management innovations spread, they improve, acquire new qualities and properties, adapt to new requirements and ultimately modernize themselves and become more efficient and effective. It is proved that innovation requires a certain management culture that requires managers of IT companies to be prone to risk and experimentation, as well as constant monitoring of the environment, requires an appropriate system to assess the current state of the system and the desire to improve it.
Горбаченко С. А. Особливості впровадження управлінських інновацій суб’єктами підприємництва ІТ-сфери / С. А. Горбаченко // Європейський вектор економічного розвитку : наук. журн. – Дніпро : Університет імені Альфреда Нобеля, 2021. - № 1(30). - С. 18-27.
Keywords: управління; інновації; інформаційні технології; аутсорсинг; проєктні команди; сервісний консалтинг; management; innovations; information technologies; outsourcing; project teams; service consulting