Проблеми правового регулювання створення та діяльності міжнародних неурядових організацій - Демідовський, Артем Вікторович (Одеса : Гельветика, 2020)
У статті розглянено міжнародно-правове регулювання міжнародних неурядових організацій. Виявлено, що міжнародні неурядові організації посідають пріоритетне місце в процесі правоутворення та правореалізації. Визначено доцільність здійснення нормативно-правового регулювання міжнародної діяльності. Досліджено сутність та ознаки таких категорій, як «суб’єкти міжнародного права» й «міжнародна правосуб’єктність». Визначено, що МНУО володіють спеціальною міжнародною правосуб’єктністю, яка виражається в її правозастосовувальному характері. Одним із важливих аспектів міжнародно-правового регулювання діяльності МНУО визначено міжнародно-правову відповідальність, яка виникає в сучасному міжнародному праві у зв’язку з правопорушеннями, що їх здійснюють будь-які суб’єкти міжнародного права.
Демідовський А. В. Проблеми правового регулювання створення та діяльності міжнародних неурядових організацій / А. В. Демідовський // 75-а річниця ООН – сучасний стан та розвиток міжнародного права : збірник матеріалів Всеукр. наук. студент. конф. (м. Одеса, 30 листопада 2020 р.) / МОН України, НУ "ОЮА" ; відп. вед. М. Р. Аракелян. - Одеса : Гельветика, 2020. – С. 39-41.
Keywords: міжнародні неурядові організації; міжнародне право; правосуб’єктність; міжнародні норми; міжнародно-правова відповідальність