Механізми формування соціальних конвенцій у вищій освіті як умова забезпечення її якості - Щудло, Світлана Андріївна; Щудло, Светлана Андреевна; Shchudlo, Svitlana A. (Одеса, 2016)
Стаття присвячена пошуку резервів підвищення якості вищої освіти. Якість освіти автором розглядається як ступінь відповідності освіти запитам суб’єктів освіти до неї. Проблеми забезпечення бажаної якості освіти автор пов’язує з диверсифікацією та неузгодженням цілей та запитів до освіти різних суб’єктів. Для розв’язання проблеми автор пропонує формування механізму соціальних конвенцій. Важливою площадкою для узгодження освітніх запитів має стати Національне агентство з якості вищої освіти.

Статья посвящена поиску резервов повышения качества высшего образования. Качество образования автором рассматривается как степень соответствия образования запросам субъектов образования. Проблемы обеспечения желаемого качества образования автор связывает с диверсификацией и несогласованием целей и запросов к образованию различных субъектов. Для разрешения проблемы автор предлагает формирование механизма социальных конвенций. Важной ареной согласования образовательных запросов представляется Национальное агентство по качеству высшего образования.

The article is devoted to the search of the reserves of higher education quality increase. The author considers the quality of education to be as the degree of education conformity to the needs of education entities for it. The author associates the problems of ensuring the desired education quality with the diversification and the inconsistency of goals and requests to various subjects of the education. In order to solve the problem, the author suggests the formation of social conventions mechanism. The National Agency of Higher Education Quality should become the important platform for the educational needs adjustment.
Щудло С. А. Механізми формування соціальних конвенцій у вищій освіті як умова забезпечення її якості / С. А. Щудло // S.P.A.C.E. Society, Politics, Administration in Central Europe : електронний науково-практичний журнал / редкол.: Д. В. Яковлев (голов. ред.), К. М. Вітман (заст. голов. ред.), Д. Ю. Дворніченко (відп. секр.) [та ін.] ; НУ «ОЮА». – Одеса, 2016. – Вип. 1. – С. 31-37.
Keywords: вища освіта; якість освіти; суб’єкти освіти; соціальні конвенції; высшее образование; качество образования; субъекты образования; социальные конвенции; higher education; quality of education; educational subjects; social conventions