Про механізми злочинів у сфері державних закупівель - Меденцев, А. М.; Меденцев, Анатолій Миколайович (My University, 2019)
На основі аналізу слідчо-судової практики та криміналістичної літератури досліджуються особливості механізмів злочинів у сфері державних закупівель, де елементами такої літератури є діяння, які підлягають окремій кримінально правовій кваліфікації (основні та під порядкові злочини). визначається місце, яке займають вище зазначені зло- чини у групи бюджетних кримінальних правопорушень. Звертається увага на те, що злочини, які вчиняються у сфері публічних закупівель мають єдину мету – незаконне збагачення завдяки бюджетним коштам та їх противоправному використанню. визначена технологія злочинного збагачення. Описана взаємодія предикатних та підпорядкованих злочинів. Розкривається поняття механізму злочину. визначається його роль та місце в процесі вчинення кримінального правопорушення. Підкреслюється пріоритетність основних злочинів та розглядаються елементи їх механізму(предмет посягання та обстановка, суб’єкти, способи вчинення та сліди). Наводиться перелік найбільш поширених способів вчинення злочинів. Зроблено висновок про те, що зв’язки та залежність між елементами механізму мають закономірний характер, що дає змогу при встановленні одного елементу під час досудового розслідування вірогідно судити про існування іншого елементу. визначена залежність обстановки вчинення злочинів від нормативно-правового регулювання процедури проведення тендерів. Обґрунтовано висновок щодо впливу предмету посягання (бюджетних коштів) та обстановки (норматив- но-правового регулювання державних закупівель) на те, хто може бути суб’єктом злочину та на вибір способу його вчинення і залишення слідів злочину. Зроблено висновок щодо впливу процесу вдосконалення нормативно-правових актів, регулюючих процедуру публічних закупівель на трансформацію способів скоєння злочинів. Зазначено, що механізм вчинення злочинів у сфері державних закупівель є основою для прийняття низки процесуальних та тактичних рішень у кримінальному провадженні.
Меденцев А. М. Про механізми злочинів у сфері державних закупівель / А. М. Меденцев // Науковий вісник Міжнародного гуманітарного університету. Серія «Юриспруденція». - 2019 р, № 38. - С. 176-179. DOI: https://doi.org/10.32841/2307-1745.2019.38.41
Keywords: злочин; механізм злочину; сфера державних закупівель; бюджетні кошти; предикатні злочини; підпорядковані злочини; суб’єкти; способи скоєння; сліди; предмет злочину; Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE