Професійно важливі якості медіатора : кваліфікаційна робота - магістерський дослідницький проект 053 «Психологія» - Шмаленко, Юлія Іванівна (Одеса : НУ «ОЮА», 2025)
У роботі представлено результати теоретичного та емпіричного дослідження професійно важливих якостей медіатора та їх впливу на ефективність медіаційної практики. Встановлено сильні кореляційні зв'язки між емоційним інтелектом медіаторів та успішністю проведених медіацій, комунікативними навичками та здатністю створювати довірливу атмосферу, дотриманням етичних принципів та загальною ефективністю практики. На основі статистичного аналізу виявлено три ключові компоненти професійної компетентності медіатора: емоційний інтелект, комунікативні навички та етична компетентність. Встановлено, що медіатори з високим рівнем емоційного інтелекту ефективніше працюють у сфері сімейної медіації. Виявлено, що регулярна участь у професійному розвитку (супервізії, інтервізії) значно знижує ризик емоційного вигорання та підвищує ефективність роботи. Розроблено практичні рекомендації щодо розвитку професійно важливих якостей медіаторів та профілактики професійного вигорання. The paper presents the results of a theoretical and empirical study of the professionally important qualities of a mediator and their impact on the effectiveness of mediation practice. Strong correlations have been established between the emotional intelligence of mediators and the success of mediations, communication skills and the ability to create a trusting atmosphere, adherence to ethical principles and overall practice efficiency. Based on the statistical analysis, the author identifies three key components of mediator's professional competence: emotional intelligence, communication skills and ethical competence. It is established that mediators with a high level of emotional intelligence are more effective in the field of family mediation. It is found that regular participation in professional development (supervision, ntervision) significantly reduces the risk of emotional burnout and increases work efficiency. Practical recommendations for the development of professionally important qualities of mediators and prevention of professional burnout are developed.
Шмаленко Ю. І. Професійно важливі якості медіатора : кваліфік. робота - магістер. дослідн. проєкт 053 «Психологія» / Ю. І. Шмаленко. - Одеса : НУ «ОЮА», 2025. – 67 с.
Keywords: медіація; професійно важливі якості; емоційний інтелект; комунікативні навички; етична компетентність; професійне вигорання; супервізія; ефективність медіації; mediation; professionally important qualities; emotional intelligence; communication skills; ethical competence; professional burnout; supervision; mediation effectiveness