Міська ідентичність як різновид локальної ідентичності - Шеховцова-Бурянова, В. А.; Шеховцова-Бурянова, Вікторія; Shekhovtsova-Burianova, V. A.; Шеховцова-Бурянова, Вікторія (Одеса, 2021)
У статті розглядається міська ідентичність з фізичних, історичних та соціальних аспектів. Міська ідентичність є одним із видів локальної ідентичності, що формує національну ідентичність. Локальна ідентичність – це ідентичність з конкретним містом, селом, певною місцевістю, а регіональна ідентичність є ідентичністю з певною регіональною спільнотою. В умовах нестабільності суспільства локальна ідентичність, як і національна, може бути суттєвою опорою для людини щодо визначення її становища в системі соціального простору, підставою для перетворювальної активності і може частково компенсувати втрату досить важливих соціальних проблем та інструментів забезпечення розвитку і співробітництва ідентичностей. За звичайних умов вона проявляється у формуванні певної системи цінностей і норм поведінки жителів території. Локальна ідентичність індивіда говорить про його зв’язки з певним місцем проживання. У цьому контексті територія виступає основним градієнтом і чинником соціалізації індивіда та його політичної мобілізації. Локальна ідентичність є одним із видів територіальної ідентичності, а міська ідентичність формує національну ідентичність. Дослідження міської ідентичності має велике значення, оскільки це пряме вираження громади, яка проживає в міській місцевості, а також приналежності громади, в якій формуються особливі фізичні та психологічні потреби. Міську громаду можна ідентифікувати через її ідентичність та особливі аспекти життя, а також через те, як це бачать щодня люди, котрі її формують. Національна культура розвивається за постійної взаємодії між місцевістю та мешканцями. Міська ідентичність – це складний і багатореферентний контекст, який забезпечує зв’язок між фізичним і духовним аспектами міста. Вона розвивається в часі, на її зміни впливає чимало факторів. Міська ідентичність фокусується на фундаментальних питаннях, таких як: фізична взаємодія, соціальний досвід, почуття задоволеності жителів та історична спадщина. Поєднання цих аспектів впливає на особисту ідентичність, яка також стосується взаємодії людей і навколишнього середовища. Виокремлюють чотири основні аспекти, що відповідають за формування міської ідентичності: соціальний, сенсорний, фізичний та аспект пам’яті.

The article examines local identity from physical, historical and social aspects. Local identity is one of the types of local identity, which in turn forms a national identity. Local identity is divided into urban and rural identity. Local identity forms national identity. The study of urban identity is of great importance because it is a direct expression of the community living in an urban area, as well as the affiliation of the community in which special differences from rural identity are formed, namely physical and psychological needs. An urban community can be identified through its identity and special aspects of community life, as well as how people who form a community see it on a daily basis. National culture develops during the constant interaction between the area and the inhabitants. Urban identity is an identity that focuses on more fundamental issues, such as physical interaction, social experience, satisfaction with residents, and historical heritage. Combining these aspects, they affect personal identity, which also relates to the interaction of people and the environment, but, more importantly, emphasizes how people “relate” to the local area. Because cultural identity focuses on the effect of the historical heritage of a locality in people’s memory, it interacts with the aspect of personal identity memory. Personal and cultural identity will not only shape the identity of the community, but also contribute to the formation of national identity. Urban identity is a complex and multi-referential context that provides a link between the physical and spiritual aspects of the city. It develops over time and is affected by change due to many factors. Urban identity focuses on more fundamental issues, such as physical interaction, social experience, satisfaction with residents, and historical heritage. Four main aspects responsible for the formation of urban identity: social, sensory, physical, and memory. Urban identity is formed over a long period of time and is formed in accordance with the needs of a growing population over the years. Population and urban growth, as well as the adoption of urbanization mechanisms, may cause the city to lose its identity.
Шеховцова-Бурянова В. А. Міська ідентичність як різновид локальної ідентичності / В. А. Шеховцова-Бурянова // Актуальні проблеми філософії та соціології : Науково-практичний журнал / Голов. ред. С. Г. Секундант, відпов. ред. Д. В. Яковлев ; Міністерство освіти і науки України ; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2021. - Вип. 31. - С. 33-37. DOI https://doi.org/10.32837/apfs.v0i31.999
Keywords: національна ідентичність; територіальна ідентичність; локальна ідентичність; міська ідентичність; громада; нація; місцевість; national identity; territorial identity; local identity; urban identity; community; nation; locality; locality; Research Subject Categories::SOCIAL SCIENCES; Research Subject Categories::INTERDISCIPLINARY RESEARCH AREAS::Cultural heritage and cultural production; Research Subject Categories::INTERDISCIPLINARY RESEARCH AREAS::Ethnicity