Міжнародне кримінальне правосуддя: від Нюрнберзького військового трибуналу до Міжнародного кримінального суду - Ківалов, Сергій Васильович; Kivalov, Sergiy V.; Кивалов, Сергей Васильевич (Одеса : Фенікс, 2009)
Друга світова війна завершилася правосуддям, що ввійшло в історію як «Нюрнберзький процес», – першим в історії людства міжнародним судом, що відіграв особ ливу роль в утвердженні моральних основ між людьми й народами та становленні принципів сучасного міжнародного права. Робота Нюрнберзького трибуналу і підписання статуту Організації Об’єднаних Націй у Сан-Франциско були ланками одного ланцюга, слугували одній меті: зміцненню міжнародного миру і безпеки. Відтоді створення Міжнародного суду для військових злочинців стало одним із пріоритетів у роботі ООН. Міжнародний кримінальний суд – це своєрідний нащадок Нюрнберзького Трибуналу.

Вторая мировая война завершилась правосудием, вошедшим в историю как «Нюрнбергский процесс» - первым в истории человечества международным судом, сыгравшим особую роль в утверждении моральных основ между народами и становлении принципов современного международного права. Работа Нюрнбергского трибунала и подписание Устава ООН в Сан-Франциско были звеньями одной цеп, служили одной цели – укреплению международного мира и безопасности. С тех пор создание Международного суда для военных преступников стало одним из приоритетов в работе ООН. Международный уголовный суд – своеобразный потомок Нюрнбергского трибунала.

The Second World War ended with justice, known in history as the "Nuremberg trial" - the first in the history of humanity by an international court, played a special role in establishing the moral foundations between peoples and the establishment of principles of international law. The work of the Nuremberg Tribunal and the signing of the UN Charter in San Francisco were links in the same chain, serving one purpose - to strengthen international peace and security. Since the establishment of the International Court for war criminals became one of the priorities in the work of the United Nations. The International Criminal Court is a kind of a descendant of the Nuremberg Tribunal.
Ківалов С. В. Міжнародне кримінальне правосуддя: від Нюрнберзького військового трибуналу до Міжнародного кримінального суду / С. В. Ківалов // Альманах международного права / редкол.: С. В. Ківалов (голов. ред.), Т. Р. Короткий (заст. ред.), В. Ф. Антипенко [та ін.]. – Одеса : Фенікс, 2009. – Вип. 1. – С. 5-18.
Keywords: міжнародне кримінальне правосуддя; Нюрнберзький військовий трибунал; Міжнародний кримінальний суд; Римський статут; международное уголовное правосудие; Нюрнбергский военный трибунал; Международный уголовный суд; Римский статут; international criminal justice; Nuremberg Military Tribunal; International criminal court; Rome Statute