Слово як наративний елемент і риторична фігура - Дем’янюк, М. Б.; Демянюк, М. Б.; Demianiuk, M. B. (My University, 2016)
Предметом статті є осмислення функціонування слова в літературному тексті як першооснови будь-якого наративного фрагмента й риторичної фігури, що прагне активізувати увагу читача. Досліджується матриця, яка накладається на текст і виявляє його специфіку, аналізує механізми та одиниці перетворення, у тому числі й слово. Зазначено, що саме в контексті слово промовляє, реалізовує себе, набуває буттєвості. Визначається вплив дискурсу, підтексту на формування його значення. Звертається увага на те, що лінійний дискурс створюється більш дрібними одиницями, а також на розрізнення в мовних знаках позначення й позначеного. Використання лінгвістичного підходу під час аналізу механізмів перетворень є метою як загальної риторики, так і літературознавчої науки та сучасної філософії.

Предметом статьи является осмысление функционирования слова в литературном тексте как первоосновы любого нарративного фрагмента и риторической фигуры, которая стремится активизировать внимание читателя. Исследуется матрица, которая накладывается на текст и обнаруживает его специфику, анализирует механизмы и единицы преобразования, в том числе и слово. Отмечено, что именно в контексте слово проговаривает, реализует себя, приобретает бытийность. Определяется влияние дискурса, подтекста на формирование его значения. Обращается внимание на то, что линейный дискурс образуется более мелкими единицами, а также на различение в языковых знаках обозначения и обозначенного. Использование лингвистического подхода при анализе механизмов преобразований является целью как общей риторики, так и литературоведческой науки и современной философии.

The subject of the article is rethinking of word functioning in literary text as a base of any narrative fragment and rhetorical figure that tends to activate readers’ attention. Matrics that is put on the text and reveals its specificity is investigated. The author analyses mechanisms and units of transformation, and a word among them. It’s mentioned that exactly in the context the word speaks, realizes itself and gets reality. The impact of discourse, subtext on the formation of its meaning is determined. The attention is paid to line discourse which is formed by much smaller units and also to language signs discrepancy between denotation and denotated. The usage of linguistic approach in analysis mechanisms of transformations is an aim both of general rhetoric’s, and literary studies and modern philosophy.
Дем’янюк М. Б. Слово як наративний елемент і риторична фігура / М. Б. Дем’янюк // Актуальні проблеми філософії та соціології: Науково-практичний журнал / Голов. ред. Д. В. Яковлев; відпов. секретар І. В. Шамша; Міністерство освіти і науки України; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2016. - Вип. 14. - С. 23-26.
Keywords: слово; значення; дискурсивне поле; смисловий ланцюг; контекст; підтекст; текст; слова; значение; дискурсивное поле; смысловая цепь; контекст; подтекст; текст; word; meaning; field of discourse; semantic chain; context; subtext; text