Щодо господарсько-договірного контролю в умовах воєнного стану - Добровольська, Володимира Володимирівна; Добровольська, В. В.; Dobrovolska, Volodymyra V. (Одеса : Фенікс, 2026)
В умовах воєнного стану договірний контроль трансформується з формальної перевірки строків виконання зобов’язань у комплексну систему моніторингу життєздатності контрагента та важливим є «дотримання принципу пропорційності й підприємницької свободи, що зумовлює необхідність переходу до адресного, ризик-орієнтованого контролю, заснованого на об’єктивних економічних показниках». Традиційні методи контролю доповнюються динамічною оцінкою безпекових, логістичних та санкційних ризиків, адже, «наявність групи внутрішнього контролю за виконанням договірних операцій дозволить вчасно виявляти та усувати порушення при виконанні договірних зобов’язань, контролювати оплату й надходження коштів на рахунок підприємства». Так, з позиції цивільного права (ст. 3, 13 ЦК України), такий контроль є проявом належної обачності (due diligence) кредитора, спрямованої на запобігання збиткам.
Добровольська В. В. Щодо господарсько-договірного контролю в умовах воєнного стану. Соціально-політична та правова система України в цифрову епоху: сучасні виклики : матеріали Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Одеса, 22 квіт. 2026 р.) / заг. ред. С. Ківалова ; НУ «Одес. юрид. академія». Одеса : Фенікс, 2026. Т. 2. С. 263-265. URL: https://doi.org/10.32837/11300.33105
Keywords: договірний контроль; господарський договір; форс-мажорні обставини; аудиту доброчесності; воєнний стан; contractual control; commercial contract; force majeure; integrity audit; martial law