Інтелектуальні здібності як чинник отримання людиною знання (філософсько-антропологічний аспект) - Ярмоліцька, Н. В.; Ярмолицкая, Н. В.; Yarmolitzka, N. V.; Москальчук, М. М.; Москальчук, М. Н.; Moskalchuk, M. N. (My University, 2017)
У статті проводиться аналіз ідеї отримання наукового знання та природи знання у філософсько-антропологічному контексті. У такому аспекті було розглянуто епістемологію, яка досліджує та визначає феномен знання. На основі проаналізованих поглядів на розуміння знання було визначено, що розуміння знання містить критицизм, за допомогою якого людина має можливість отримати істинне знання. Встановлено, що вільний вибір, який здійснює людина, може бути результатом реалізації нею свободи на засадах самосвідомості й розуму. Будучи активною, людина має можливість отримувати інформацію, яка згодом стає її знанням. Згідно з цим, основою для отримання знання є не лише очевидні факти, а й найменші деталі, виявлення яких є здобутком справжнього інтелекту. Встановлено, що пізнавальні здатності людини пов’язані з тим, що вона є єдиною істотою, яка має власний вибір, здатна отримувати знання за допомогою відчуттів, які сприймає наше тіло, а вже згодом наша раціональність, завдяки відкритому розуму та критицизму, перевіряє й досліджує здобуті дані, як результат – людина отримує істинне знання.

В статье проводится анализ идеи получения научного знания и природы знания в философско-антропологическом контексте. В этом аспекте была рассмотрена эпистемология, которая исследует и определяет феномен знания. На основе проанализированных взглядов на понимание знания было установлено, что понимание знания включает в себя критицизм, с помощью которого человек имеет возможность получить истинное знание. Было установлено, что свободный выбор, который делает человек, может быть результатом реализации его свободы на основе самосознания и разума. Будучи активным, человек имеет возможность получать информацию, которая впоследствии становится его знанием. Согласно этому, основой для получения знания являются не только очевидные факты, но и малейшие детали, выявление которых является достижением настоящего интеллекта. Установлено, что познавательные способности человека связаны с тем, что он является единственным существом, которое имеет собственный выбор, способен получать знания с помощью ощущений, которые воспринимает его тело, а уже потом наша рациональность, благодаря открытому разуму и критицизму, проверяет и исследует полученные данные, и в результате человек получает истинное знание.

Article provide analysis idea of receiving scientific knowledge and nature of knowledge in philosophical – anthropological context. In this aspect was reviewed epistemology, what is explores and determine phenomenon of knowledge. Based on analyzed views to understand knowledge was determined, what understanding knowledge includes criticism by which human can get true knowledge. It was established what free choice, ho doing a person can be the result realization by her freedom on the ambushes self-awareness and mind. Being active, human can have information, ho later on becomes her knowledge. According to this basis what to have a knowledge is not only obvious facts, ho we watch and the smallest details, detection of which achievement by real intelligence. Was established what cognitive ability of human related with that what she is the only one creature, who have own choice, she can get knowledge by using fillings, which perceives our body, and later our rationality thanks to open mind and criticism, checks, explores obtained data as result– human gets true knowledge.
Ярмоліцька Н. В. Інтелектуальні здібності як чинник отримання людиною знання (філософсько-антропологічний аспект) / Н. В. Ярмоліцька, М. М. Москальчук // Актуальні проблеми філософії та соціології: Науково-практичний журнал / Голов. ред. Д. В. Яковлев; відпов. секретар І. В. Шамша; Міністерство освіти і науки України; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2017. - Вип. 19. - С. 146-149.
Keywords: епістемологія; знання; істинне знання; критицизм; істина; відкритий розум; эпистемология; знание; истинное знание; критицизм; истина; открытый разум; epistemology; knowledge; true knowledge; criticism; true; open mind