Досвід США в оподаткуванні операцій злиття і поглинання господарюючих суб’єктів - Андрущенко, І. Г.; Андрущенко, Ігор Григорович; Andrushchenko, Ihor H. (Одеса : Гельветика, 2021)
У статті досліджуються питання здійснення операцій злиття і поглинання господарюючих суб’єктів. Розглянуто роль міжнародної складової частини, зокрема інтернаціональних організацій, в операціях злиття і поглинання господарюючих суб’єктів, а також значення національних заходів регуляторної політики в межах окремої країни. Підкреслюється, що процеси злиття і поглинання господарюючих суб’єктів у світовій практиці відомі досить давно. Особливо значних масштабів вони набули після Другої світової війни. Виділено три основні етапи процесів консолідації господарюючих суб’єктів, а також вказана головна причина об’єднання національних ринків і господарюючих суб’єктів. Наголошується, що однією з головних особливостей сучасних глобалізаційних процесів є той факт, що це явище супроводжується тотальним розширенням світових ринків для певних видів продукції, товарів чи послуг. У статті припускається, що інтеграційні процеси в США стимулює зростаюча активність крупних господарюючих суб’єктів, які активно скуповують компанії на пострадянському просторі. У такій ситуації господарюючі суб’єкти країн, що розвиваються, можуть зберегти свою незалежність лише шляхом постійного підвищення своєї купівельної привабливості. Зауважується, що операції злиття і поглинання господарюючих суб’єктів за наявності отримання доходу підлягають оподаткуванню. Проте в США залежно від методу фінансування операції злиття і поглинання господарюючих суб’єктів можуть звільнятися від оподаткування. Окремі суб’єкти використовують свої податкові пільги як активи під час встановлення адекватної ціни, яку вони можуть вимагати на ринку. Тому податкові міркування важливі як для мотивації угоди, так і для оцінки господарюючого суб’єкта. Указується, що до початку ХХІ століття в США існували два альтернативні бухгалтерські підходи до злиття і поглинання господарюючих суб’єктів: метод накопичення та метод купівлі. Відмінність між ними полягає в тому, за якою вартістю відбиваються в балансі об’єднаного суб’єкта активи придбаного господарюючого суб’єкта, а також якими будуть амортизаційні відрахування з доходу після консолідуючої операції. Водночас після численних суперечок професійні бухгалтери відмовилися від методу накопичення. Нині всі операції зі злиття і поглинання враховуються за методом купівлі.

The article examines the implementation of mergers and acquisitions of economic entities. The role of the international component, in particular international organizations in mergers and acquisitions of economic entities, as well as the importance of national regulatory policy measures within a particular country are considered. It is emphasized that the processes of mergers and acquisitions of economic entities in world practice have been known for a long time. They became especially significant after the Second World War. There are three main stages of the process of consolidation of economic entities, as well as the main reason for the unification of national markets and economic entities. It is emphasized that one of the main features of modern globalization processes is the fact that this phenomenon is accompanied by a total expansion of world markets for certain types of products, goods or services. The article assumes that the integration process in the United States is stimulated by the growing activity of large economic entities that are actively buying companies in the post-Soviet space. In this situation, economic entities in developing countries can maintain their independence only by constantly increasing their purchasing power. It is noted that mergers and acquisitions of business entities, if income is received, are subject to taxation. However, in the United States, depending on the method of financing, mergers and acquisitions may be exempt from taxation. Individuals use their tax benefits as assets in determining the adequate price they may charge in the market. Therefore, tax considerations are important both for the motivation of the transaction and for the assessment of the business entity. It is stated that before the beginning of the XXI century in the United States there were two alternative accounting approaches to mergers and acquisitions: the method of accumulation and the method of purchase. The difference between them is at what value the assets of the acquired business entity are reflected in the balance sheet of the merged entity, as well as what will be the depreciation deductions from income after the consolidation operation. At the same time, after numerous disputes, professional accountants abandoned the method of accumulation. Currently, all mergers and acquisitions are accounted for using the purchase method.
Андрущенко І. Г. Досвід США в оподаткуванні операцій злиття і поглинання господарюючих суб’єктів / І. Г. Андрущенко // Актуальні проблеми держави і права : зб. наук. пр. Вип. 91 / редкол.: Г. I. Чанишева (голов. ред.) та ін. – Одеса : Гельветика, 2021. – С. 3-8.
Keywords: процеси консолідації; концентрація активів суб’єкта господарювання; оподаткування об’єднавчих процедур у сфері господарювання; consolidation processes; concentration of assets of the entity; taxation of unification procedures in the field of management; Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE