Щодо вдосконалення системи формування суддівського корпусу апеляційних судів в Україні - Гапонов, Андрій В'ячеславович; Гапонов, А. В.; Haponov, Andrii V.; Haponov, A. V. (Одеса : Гельветика, 2020)
У статті викладено актуальну проблему необхідності вдосконалення нормативного регулювання процедури формування суддівського корпусу апеляційних судів України у зв’язку зі зниженням кількості суддів, що мають повноваження для здійснення правосуддя. Розглянуто окремі проблемні аспекти здійснення процедури проведення конкурсу на посаду судді апеляційного суду, а також процедури призначення на посаду судді. Запропоновано розв’язання проблемних питань нормативної регламентації діяльності Вищої кваліфікаційної комісії суддів України на етапі подання документів для участі в процедурі проведення конкурсу на посаду судді апеляційного суду, зокрема внесення відповідних змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів», а також до Положення про проведення конкурсу на зайняття вакантної посади судді. Під час дослідження проаналізовано деякі процедурні аспекти розгляду членами Вищої ради правосуддя рекомендацій, наданих Вищою кваліфікаційною комісією суддів України кандидату на посаду судді за результатами проведеного конкурсу. Установлено, що з урахуванням невизначених критеріїв доброчесності до посади судді або інших обставин, які можуть негативно вплинути на суспільну довіру до судової влади у зв’язку з призначенням кандидата на посаду судді, вимога про голосування чотирнадцяти членів Вищої ради юстиції в разі такої ж мінімально допустимої для правоможного пленарного засідання кількості членів є занадто суворою. Тому з метою демократизації цього етапу запропоновано внести відповідні зміни до Закону України «Про Вищу раду правосуддя» та до Регламенту Вищої ради правосуддя щодо зниження мінімальної кількості необхідних голосів членів Вищої ради правосуддя, необхідних для ухвалення рішення про внесення подання Президентові України про призначення кандидата на посаду.

The article highlights the urgent problem of the need to improve the regulation of the procedure for forming the judicial corps of Courts of Appeal of Ukraine because of the reduction of the number of judges with the authority to administer justice. Particular problematic aspects of the competition procedure for the position of a judge of the Court of Appeal, as well as the procedure for appointment to the position of a judge are considered. The solution of problematic issues of normative regulation of the High Qualification Commission of Judges of Ukraine at the stage of submitting documents for participation in the competition for the position of a judge of the Court of Appeal, including amendments to the Law of Ukraine “On Judiciary and Status of Judges” and the Regulations to fill the vacant position of a judge. During the research, some procedural aspects of consideration by the members of the High Council of Justice of the recommendations provided by the High Qualification Commission of Judges of Ukraine to the candidate for the position of a judge based on the results of the competition were analyzed. It is established that taking into account the uncertain criteria of integrity to the position of a judge or other circumstances that may adversely affect public confidence in the judiciary in connection with the appointment of a candidate for the position of judge, the requirement to vote for fourteen members of the High Council of Justice competent plenary meeting the number of members is too strict. Therefore, in order to democratize this stage, the amendments to the Law of Ukraine “On the High Council of Justice” and the Rules of Procedure of the High Council of Justice are proposed to reduce the minimum number of members’ of the High Council of Justice votes required for submitting a proposal for the President of Ukraine on the appointment of a candidate for the position of judge.
Гапонов А. В. Щодо вдосконалення системи формування суддівського корпусу апеляційних судів в Україні / А. В. Гапонов // Юридичний вісник. - Одеса : Гельветика - 2020. - № 5. - С. 114-119.
Keywords: Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE; judicial branch; judiciary; appointment of judges; High Qualification Commission of Judges of Ukraine’s functions; High Council of Justice; судова влада; суддівський корпус; призначення на посаду судді; функції Вищої кваліфікаційної комісії суддів України; Вища рада правосуддя