Аналіз методів вилучення ключової інформації з юридичних текстів - Гура, Володимир Ігорович; Гура, В. І.; Hura, Volodymyr I.; Курчук, Роман (Одеса : Нац. ун-т. «Одес. юрид. акад.», 2025)
У роботі досліджено проблему автоматичного вилучення ключової інформації з україномовних судових рішень. Проаналізовано сучасні методи (шаблони, BERT, RAG) на вибірці з 500 документів Єдиного державного реєстру судових рішень (ЄДРСР). Найкращі результати показав підхід на основі доповнення контексту нормативними актами (RetrievalAugmented Generation, RAG), який досяг 89% загальної оцінки (F1) для витягування сутностей (учасники справи, норми права, дати, факти, рішення, мотиви, санкції) та 84% – для зв’язків між ними. Час обробки одного документа становить 0,35 секунди, що в тисячі разів швидше за ручний аналіз (22 хвилини). Визначено ключову проблему – брак анотованих україномовних юридичних корпусів. Запропоновано створення національного набору даних для подальшого розвитку юридичного штучного інтелекту в Україні. This research addresses the problem of automatic key information extraction from Ukrainian language court decisions. Modern methods (pattern matching, BERT, RAG) are analyzed on a sample of 500 documents from the Unified State Register of Court Decisions (USRCD). The best results were achieved by the retrieval augmented generation (RAG) approach, which reached 89% F1 score for entity extraction (case parties, legal norms, dates, facts, decision, motives, sanctions) and 84% F1 for relation extraction. Processing time per document is 0.35 seconds, thousands of times faster than manual analysis (22 minutes). A key problem is identified – the lack of annotated Ukrainian legal corpora. The creation of a national dataset is proposed to further develop legal artificial intelligence in Ukraine.
Гура В., Курчук Р. Аналіз методів вилучення ключової інформації з юридичних текстів. Кібербезпека в сучасному світі: актуальні виклики : матеріали VI Міжнар. наук.-практич. конф. (м. Одеса, 28 листопада 2025 р.). Одеса, 2025. С. 255-262. URL: https://doi.org/10.32837/11300.32581
Keywords: вилучення інформації, судові рішення, ЄДРСР, обробка природної мови (NLP), BERT, RAG, юридичні тексти, українська мова, ключові сутності, анотовані дані, Information extraction, court decisions, Unified State Register of Court Decisions, natural language processing (NLP), BERT, RAG, legal texts, Ukrainian language, key entities, annotated data