Інноваційні пропозиції щодо розвитку флоту України - Нікіша, Д. О.; Никиша, Д. О.; Nikisha, D. O. (Одеса : Фенікс, 2014)
Введення «міжнародного» реєстру дозволить у перспективі прискорити оновлення флоту України, підвищити частку перевезень зовнішньоторговельних вантажів України флотом під національним прапором, надати додаткові робочі місця на суднах і на березі. У суміжних областях діяльності передбачається збільшення обсягів суднобудування для українських компаній, додаткове залучення інвестицій у суднобудування, створення додаткових робочих місць. Режим оподаткування для суден, зареєстрованих в українському міжнародному реєстрі, повинен передбачати реєстраційний збір та щорічну оплату тоннажного податку. Судна, зареєстровані в реєстрі, повинні використовуватися виключно для міжнародних перевезень вантажів і пасажирів. Таким чином, мова йде про введення особливого режиму для нових суден, побудованих в Україні, або суден, переведених під українську реєстрацію з-за кордону
Никиша Д. О. Інноваційні пропозиції щодо розвитку флоту України / Д. О. Никиша // Правове життя сучасної України: матеріали Міжнар. наук. конф. проф.-викл. та аспірант. складу / відп. за вип. В. М. Дрьомін; НУ ОЮА, Півд. регіон. центр НАПрН України. – Одеса: Фенікс, 2014. – Т. 2. – С. 389-391.
Keywords: флот України; державна підтримка національних судновласників; застосування режиму тоннажного податку; створення міжнародного реєстру суден України; флот Украины; государственная поддержка национальных судовладельцев; применение режима тонажного сбора; создание международного реестра судов Украины; Ukrainian fleet; State support for national shipowners; application mode tonazhnogo collection; the creation of an international register of courts of Ukraine