До проблеми психологічного тиску на учасників кримінального процесу під час проведення слідчих експериментів та допитів - Лефтеров, Василь Олександрович; Лефтеров, В. О.; Лефтеров, Василий Александрович; Lefterov, Vasyl O.; Третьякова, Тетяна Миколаївна; Третьякова, Т. М.; Третьякова, Татьяна Николаевна; Tretiakova, Tetiana M. (Хмельницький : Вид-во НАДПСУ, 2019)
Стаття присвячена теоретико-прикладному аналізу особливостей прояву та здійснення психологічного тиску на учасників кримінального провадження під час проведення слідчих дій. Обґрунтовується неоднозначність оцінки психологічного тиску у психолого-правовій практиці, який визначається як вплив на психічний стан, почуття, думки і вчинки інших людей, що відбувається як безпосередньо, так і опосередковано, оминаючи свідомість, через навіювання, зараження, маніпуляції тощо. Розглядаються різновиди методів психологічного впливу, до яких відносять методи прямого психологічного впливу (тиску) та методи непрямого психологічного впливу (тиску). Наводяться результати проведеного науково-психологічного дослідження із встановлення можливих фактів психологічного тиску з боку органів досудового розслідування на осіб, які були звинувачені у скоєні тяжкого кримінального злочину. На підставі аналізу відеозаписів зазначених слідчих дій було виявлено факти опосередкованого психологічного впливу на обвинувачених, що виражалося у використанні слідчим навідних запитань, підказки відповіді чи частини відповіді, питань і тверджень із хибним, провокаційним змістом, власного трактування перебігу подій замість обвинуваченого, елементів психолінгвістичного примусу, прихованого навіювання й психологічного програмування.

Статья посвящена теоретико-прикладному анализу особенностей проявления и психологического давления на участников уголовного производства при проведении следственных действий. Обосновывается неоднозначность оценки психологического давления в психолого-правовой практике, которое определяется как воздействие на психическое состояние, чувства, мысли и поступки других людей, происходит как непосредственно, так и опосредованно, минуя сознание, через внушение, заражение, манипуляции и тому подобное. Рассматриваются разновидности методов психологического воздействия, к которым относят методы прямого психологического воздействия (давления) и методы косвенного психологического воздействия (давления). Приводятся результаты проведенного научно-психологического исследования по установлению возможных фактов психологического давления со стороны органов досудебного расследования лиц, которые были обвинены в совершении тяжкого уголовного преступления. На основании анализа видеозаписей указанных следственных действий были выявлены факты косвенного психологического воздействия на обвиняемых, которое выражалось в использовании следователем наводящих вопросов, подсказки ответа или части ответа, вопросов и утверждений с ложным, провокационным содержанием, собственной трактовки хода событий вместо обвиняемого, элементов психолингвистического принуждения, скрытого внушения и психологического программирования.

The article is devoted to theoretical and applied analysis of peculiarities of manifestation and exercise of psychological pressure on participants of criminal proceedings during conducting investigative actions. The ambiguity of the assessment of psychological pressure in psychological and legal practice is justified, which is defined as the influence on the mental state, feelings, thoughts and actions of other people, which occurs either directly or indirectly, bypassing consciousness, through suggestion, infection, manipulation, etc. Various methods of psychological influence, which include methods of direct psychological influence (pressure) and methods of indirect psychological influence (pressure), are considered. The results of the scientific and psychological research on the establishment of possible facts of psychological pressure by the bodies of pre-trial investigation on the persons accused of committing a serious criminal offense are presented. Based on the analysis of the videos of these investigative actions, facts of indirect psychological influence on the accused were revealed, which was expressed in the use of investigative guidance questions, prompts of the answer or part of the answer, questions and statements with false, provocative content, own interpretation of the course of events instead of the accusation, accusation hidden suggestion and psychological programming.
Лефтеров В. О. До проблеми психологічного тиску на учасників кримінального процесу під час проведення слідчих експериментів та допитів / В. О. Лефтеров, Т. М. Третьякова // Збірник наукових праць Національної академії Державної прикордонної служби України; серія “Психологічні науки”. - № 3(14). - Хмельницький : Вид-во НАДПСУ, 2019. - С. 159-169.
Keywords: психологічний тиск; методи психологічного впливу; учасники кримінального провадження; слідчі дії; допит; слідчий експеримент; психологическое давление; методы психологического воздействия; участники уголовного производства; следственные действия; допрос; следственный эксперимент; psychological pressure; methods of psychological influence; participants in criminal proceedings; investigative actions; interrogation; investigative experiment; Research Subject Categories::SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Psychology; Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE