Громадський контроль за діяльністю суб’єктів публічної адміністрації: наближення до міжнародних стандартів - Неугодніков, А. О.; Neuhodnikov, Andrii O. (Одеса : Гельветика, 2019)
В цій статті вперше досліджуються форми участі інститутів громадянського суспільства в публічному адмініструванні як системний інструмент демократизаційних процесів в Україні. Для послідовного висвітлення проблеми виділено змістовні блоки, які характеризують однорідну групу суспільних відносин, що стосується визначення участі громадянського суспільства в контролі за діяльністю суб’єктів публічного адміністрування. Визначено поняття громадського контролю за діяльністю публічної адміністрації як вид діяльності громадськості (окремих приватних осіб та (або) громадських об’єднань), яка має на меті перевірку або спостереження у сфері публічного адміністрування. Зазначено, що на шляху впровадження міжнародних та європейських стандартів урядування, Україною здійснюються поступальні кроки щодо реформування застарілої моделі державного управління та її гармонізація з найкращими світовими практиками. Запропоновано прийняття Закону України “Про участь громадськості в публічному адмініструванні”, яким чітко має бути встановлено форми участі інститутів громадянського суспільства та наслідки неврахування думки громадськості при прийнятті управлінських рішень, наслідки відсутності проведення експертизи діяльності органів державної влади та їх офіційного опублікування, наслідки відсутності проведення консультацій з громадськістю перед прийняттям нормативно-правових актів, які визначають права та обов’язки громадян тощо.
Неугодніков А. О. Громадський контроль за діяльністю суб’єктів публічної адміністрації: наближення до міжнародних стандартів / А. О. Неугодніков // Lex Portus : юрид. наук. журн. / редкол. : С. В. Ківалов (голов. ред. ради), Б. А. Кормич (голов. ред.), Т. В. Аверочкіна (наук. ред., відп. секр.) [та ін.] ; НУ "ОЮА", ГО "МА Святий Миколай". - Одеса : Видавничий дім «Гельветика», 2019. - № 6. – C. 66 - 80.
Keywords: Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE; публичная администрация; гражданское общество; общественная экспертиза; электронная петиция; публічна адміністрація; громадянське суспільство; громадська експертиза; електронна петиція; civil societypublic administration; public examination; electronic petitions