Актуальні проблеми збереження заповідних територій через призму воєнних викликів - Канівець, Людмила Анатоліївна; Канівець, Л. А.; Kanivets, Liudmyla A. (Одеса : Фенікс, 2026)
Питання збереження територій та об’єктів природно-заповідного фонду так і не стали пріоритетними у процесі реалізації державної політики в Україні. У тому числі і у складних умовах воєнних дій, коли такі питання є особливо чутливими і важливими. Привнесені законодавчі новели фактично не забезпечують створення ефективного механізму охорони заповідних територій, їх збереження, відновлення. Натомість створюють ризики знищення цінних природних територій, ризики невиконання взятих державою міжнародних зобов’язань щодо їх охорони. Усе це у сукупності вимагає здійснення виваженої державної політики з забезпечення пріоритетності питань захисту таких територій та удосконалення чинного законодавства.
Канівець, Л. А. Актуальні проблеми збереження заповідних територій через призму воєнних викликів. Соціально-політична та правова система України в цифрову епоху: сучасні виклики : матеріали Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Одеса, 22 квіт. 2026 р.) : у 2-х т. / заг. ред. С. Ківалова ; НУ «Одес. юрид. академія». Одеса : Фенікс, 2026. Т. 2. С. 292-296. URL: https://doi.org/10.32837/11300.33180
Keywords: екологічні правовідносини; екологічне законодавство; державна екологічна політика; правовий режим територій та об’єктів природно-заповідного фонду; збереження територій та об’єктів природно-заповідного фонду; правовий режим воєнного стану; environmental legal relations; environmental legislation; state environmental policy; legal regime of territories and objects of the nature reserve fund; preservation of territories and objects of the nature reserve fund; martial law legal regim