Праці церковних істориків як джерело вивчення питання про формування правового статусу християнської церкви - Попсуєнко, Л. О.; Попсуенко, Л. О.; Popsuenko, L. O. (Одеса : Фенікс, 2014)
По вченню Євсевія Кесарійського «Життєпис Костянтина», реалізацію християнських начал має забезпечити у земному житті державна влада, імператор разом із церквою. Церква легітимує державну владу, санкціонує державний примус, а держава, у свою чергу, надає церкві свій захист для охорони і втілення в життя норм церковного вчення. Сократ, на прізвисько Схоластик, був першим, хто продовжив справу Євсевія на грецькому підґрунті. Сократ Схоластик вважає себе продовжувачем Євсевія Кесарійського і саме закінчення його «Церковної історії» (Церковная история Сократа Схоластика. 1912) бере за початок своєї. Існують лише окремі відомості про його життя, які містяться у його ж творах.
Попсуєнко Л. О. Праці церковних істориків як джерело вивчення питання про формування правового статусу християнської церкви / Л. О. Попсуєнко // Правове життя сучасної України: матеріали Міжнар. наук. конф. проф.-викл. та аспірант. складу / відп. за вип. В. М. Дрьомін; НУ ОЮА, Півд. регіон. центр НАПрН України. – Одеса: Фенікс, 2014. – Т. 2. – С. 117-118.
Keywords: праці церковних істориків; правовий статус християнської церкви; Євсевій Кесарійський; Сократ Схоластик; труды церковных историков; правовой статус христианской церкви; Евсевий Кесарийский; writings of church historians; the legal status of the Christian Church