Сучасна англо-американська філософія кримінального права: концепції та принципи - Олексюк, Мирон Мирославович; Олексюк, М. М.; Олексюк, Мирон Мирославович; Oleksiuk, Myron M. (Одеса : Гельветика, 2020)
Стаття присвячена аналізу основних концепцій і принципів англо-американської філософії кримінального права ХХІ століття. Розкривається суть ретрибутивістського погляду на покарання британського вченого А. Норрі, зокрема ствердження індивідуалістської суті ретрибутивізму, індивідуальної відповідальності як підстави правомірного покарання, ролі суб’єктивних чинників покарання. Досліджується філософсько-правова парадигма А. Ріпштейна, який стверджує про тісну єдність відповідальності та заслуги як у правовому, так і в моральному вияві, що дозволяє виявити суть концептуальних висновків про покарання у філософському та правовому його вимірі та визначити шляхи протидії правопорушенням в сучасних умовах. У статті аналізуються погляди британського вченого Е. Даффа, який вважає, що дослідження основних принципів філософського розуміння кримінально-правових проблем неодмінно призводить до питання про місце у цьому численних суперечностей, що породжуються світоглядним і правовим дискурсом, стають важливим аспектом основних мотивів встановлення кримінальної відповідальності. У теоретичних напрацюваннях провідних представників сучасної зарубіжної філософії права не можна не помітити зацікавлення питаннями криміналізації як специфічного визнання діянь злочинними та встановлення відповідальності за їх вчинення. У статті підкреслюється значення наукового дискурсу стосовно проблем криміналізації американським вченим Д. Гусаком, який звертає увагу на детермінантні тенденції формування засад криміналізації. Констатується те, що вчений прагне своєрідним чином сполучити внутрішньо-персональні аспекти криміналізації, які стосуються стану її суб’єкта, із тими зовнішніми умовами, що існують на рівні її інституцій, провідне місце серед яких займає держава. У статті аналізується концепція прощення британського філософа права А. Норрі, яка базується на твердженні про значення любові як специфічного морального акту, що супроводжує становлення як моральної, так і правової парадигми в сучасних умовах процесу віктимізації.

Статья посвящена анализу основных концепций и принципов англо-американской философии уголовного права XXI века. Раскрывается суть ретрибутивистской точки зрения наказания британского ученого А. Норри, в частности утверждение индивидуалистской сути ретрибутивизма, индивидуальной ответственности как основания правомерного наказания, роли субъективных факторов наказания. Исследуется философско-правовая парадигма А. Рипштейна, который утверждает о тесном единстве ответственности и заслуги как в правовом, так и в моральном проявлении, что позволяет выявить суть концептуальных выводов о наказании в философском и правовом его измерении и определить пути противодействия правонарушениям в современных условиях. В статье анализируются взгляды британского ученого Э. Даффа, который считает, что исследование основных принципов философского понимания уголовно-правовых проблем непременно приводит к вопросу о месте в этом многочисленных противоречий, порождаемых мировоззренческим и правовым дискурсом, становятся важным аспектом основных мотивов установления уголовной ответственности. В теоретических наработках ведущих представителей современной зарубежной философии права нельзя не заметить интерес к вопросам криминализации как специфического признания деяний преступными и установления ответственности за их совершение. В статье подчеркивается значение научного дискурса по проблемам криминализации американским ученым Д. Гусаком, который обращает внимание на детерминантные тенденции формирования основ криминализации. Констатируется, что ученый стремится своеобразным образом совместить внутренне персональные аспекты криминализации, касающиеся состояния ее субъекта, с теми внешними условиями, которые существуют на уровне ее институтов, ведущее место среди которых занимает государство. В статье анализируется концепция прощения британского философа права А. Норри, которая базируется на утверждении о значении любви как специфического морального акта, сопровождает становление как моральной, так и правовой парадигмы в современных условиях процесса виктимизации.

The article deals with the analysis of main conceptions and principles of Anglo-American philosophy of criminal law in 21st century. It explains the essence of retributivist view on punishment of British scholar A. Norrie, especially the statement on the individualist nature of retributivism. Also it concerns the explanations of individual liability as requirement for legal punishment and the role of subjective factors of punishment.The article contains the research of legal philosophical paradigm of A. Ripstein, who stresses on the divertive coherence of liability and merit in legal and moral dimensions. Hence, it gives an opportunity to emphasize the conceptual conclusions on issue of punishment in philosophical and legal fields and outline the ways of delinquency’s prevention in modern times. The article analyses views of British scholar A. Duff, who believes that research of the main principles of philosophical understanding of criminal legal problems arises the question on its various contradictions, which are resulted by ideological and legal discourse, and becomes the important aspect of the main reasons of the criminal liability establishment. It has to be noted that there is a strong academic interest about the issues of criminalization as a specific constitution of act as illegal in theoretical works of foreign representatives of modern philosophy of law. The article emphasizes the importance of scholar discourse on issues of criminalization initiated by the American scholar D. Husak, who points on the determinative trends of setting the grounds of criminalization. It is shown that mentioned scholar tries in a specific manner to connect the intrapersonal aspects of criminalization, which relate to its subject, with the external factors, which exist on the level of its institutions, where the state is one of them. The article analyses the concept of forgiveness provided by the British philosopher of law A. Norie, which bases on the statement about the role of love as a specific moral action, which follows the establishment of either moral and legal paradigm in victimization in modern times.
Олексюк М. М. Сучасна англо-американська філософія кримінального права: концепції та принципи / М. М. Олексюк // Актуальні проблеми держави і права : зб. наук. пр. Вип. 85 / редкол.: Г. I. Чанишева (голов. ред.) та ін. – Одеса : Гельветика, 2020. – С. 158-165.
Keywords: кримінальне право; мораль; ретрибутивізм; відповідальність; принцип; суперечність; криміналізація; кримінальний патерналізм; прощення; віктимізація; уголовное право; мораль; ретрибутивизм; ответственность; принцип; противоречие; криминализация; криминальный патернализм; прощение; виктимизация; criminal law; moral; retributivism; liability; principle; contradiction; criminalization; criminal paternalism; forgiveness; victimization; Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE