Актуальні аспекти подальшої правової охорони наукового відкриття в контексті сучасного зарубіжного досвіду - Булат, Є. А.; Bulat, Ye. A.; Пічко, Роман Сергійович; Pichko, Roman S.; Пічко, Р. С.; Пичко, Роман Сергеевич (Одеса : Гельветика, 2020)
У статті надано характеристику наукового відкриття як об’єкта інтелектуальної власності, висвітлено його особливу правову природу. Визначено, що правовими ознаками наукового відкриття виступають вірогідність, новизна і фундаментальність, а зміст поняття «відкриття» розкривається через такі його об’єкти, як явище, властивість і закономірність. Відзначено необхідність подальшого правового регулювання суспільних відносин, пов’язаних із науковими відкриттями, оскільки вони є основою для розвитку нових наукоємних технологій, сприяють розвитку й удосконаленню науково-технічних, інноваційних здобутків. Підкреслено, що за часів радянського періоду інститут реєстрації наукового відкриття став практично завершеною конструкцією права, що дозволило не тільки визнати наукові досягнення на державному рівні, але також створити базу для проведення подальших фундаментальних досліджень. Наголошено, що на сучасному етапі розвитку законодавства у сфері інтелектуальної власності були здійснені кроки в напрямі вдосконалення правової охорони наукових відкриттів через ухвалення проєкту закону України «Про охорону прав на наукові відкриття» і Модельного закону «Про охорону прав на наукові відкриття» країн – учасниць Співдружності Незалежних Держав. Відзначено, що на сучасному етапі в деяких закордонних країнах у контексті правової охорони між науковим відкриттям і винаходом не робиться принципової різниці і як охоронний документ видається патент. Розглянуто питання охорони відкриттів у сфері біотехнологічної індустрії. У контексті європейського досвіду, а також досвіду, набутого іншими іноземними країнами, запропоновано виявляти із практичної частини наукового відкриття технічні (технологічні) рішення, які підлягають патентуванню, з можливістю отримання охоронних документів на них.

В статье охарактеризованы научного открытия как объекта интеллектуальной собственности, освещены его особую правовую природу. Определено, что правовыми признаками научного открытия выступают вероятность, новизна и фундаментальность, а содержание понятия «открытия» раскрывается через такие его объекты, как явление, свойство и закономерность. Отмечена необходимость дальнейшего правового регулирования общественных отношений, связанных с научными открытиями, поскольку они являются основой для развития новых наукоемких технологий, способствуют развитию и совершенствованию научно-технических, инновационных достижений. Подчеркнуто, что во времена советского периода институт регистрации научного открытия стал практически завершенной конструкцией права, что позволило не только признать научные достижения на государственном уровне, но также создать базу для проведения дальнейших фундаментальных исследований. Отмечено, что на современном этапе развития законодательства в сфере интеллектуальной собственности были сделаны шаги в направлении совершенствования правовой охраны научных открытий через принятие проекту закона Украины «Об охране прав на научные открытия» и Модельного закона «Об охране прав на научные открытия» стран - участниц Содружества независимых Государств. Отмечено, что на современном этапе в некоторых зарубежных странах в контексте правовой охраны между научным открытием и изобретением не делается принципиальной разницы и как охранный документ выдается патент. Рассмотрены вопросы охраны открытий в области биотехнологической индустрии. В контексте европейского опыта, а также опыта, приобретенного другими иностранными государствами, предложено выявлять с практической части научного открытия технические (технологические) решения, которые подлежат патентованию, с возможностью получения охранных документов на них.

The article describes characteristics of scientific discovery as an object of intellectual property and highlights its special legal nature. It is found that the legal features of a scientific discovery include probability, novelty and fundamentality, and the content of the concept of discovery is revealed through its objects such as phenomenon, property and regularity. The necessity of the further legal regulation of public relations related to scientific discoveries had been established, because they serve as the basis for the development of new science-intensive technologies and promote the development and improvement of scientific, technical and innovative achievements.It is emphasized that during the Soviet period the institute of registration of scientific discovery became almost a complete construction of law, which allowed not only to consolidate outstanding scientific achievements at the country level, but also to lay the groundwork for further fundamental research. It is highlighted that that at the present stage of development of legislation in the field of intellectual property the steps have been taken to improve the legal protection of scientific discoveries through the adoption of the draft law of Ukraine “On the protection of rights to scientific discoveries” and model law “On the protection of rights to scientific discoveries” in the CIS countries. It is noted that at the present stage in some foreign countries there is no fundamental difference between a scientific discovery and an invention in the context of legal protection, and a patent is issued as a protection documents. Special attention is paid to the possibility of protection of discoveries in the field of biotechnological industry. The issue of discovery protection in the field of biotechnology industry is considered.In the context of European experience, as well as an experience gained by other foreign countries, it is proposed to identify from the practical part of the scientific discovery the technical (technological) solutions subject to patenting with the possibility of obtaining of the relevant protection documents.
Булат Є. А. Актуальні аспекти подальшої правової охорони наукового відкриття в контексті сучасного зарубіжного досвіду / Є. А. Булат, Р. С. Пічко // Актуальні проблеми держави і права : зб. наук. пр. Вип. 88 / редкол.: Г. I. Чанишева (голов. ред.) та ін. – Одеса : Гельветика, 2020. – С. 25-29.
Keywords: наукове відкриття; правова охорона; інновації; винахід; удосконалення законодавства; технологічні рішення; scientific discovery; legal protection; innovations; invention; improvement of legislation; technological solutions; научное открытие; правовая охрана; инновации; изобретение; усовершенствование законодательства; технологические решения; Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE