Особливості ратифікації Римського статуту Україною - Понурко, Тарас; Ponurko, Taras (Одеса : НУ «ОЮА», 2025)
У роботі досліджено складний та тривалий шлях ратифікації Римського статуту Україною, проаналізовано конституційні обмеження, що перешкоджали цьому процесу, а також значення принципу комплементарності для взаємодії України з МКС. Підкреслено переваги набуття статусу держави-учасниці, зокрема посилення міжнародної підтримки у притягненні винних за воєнні злочини. Окреслено проблеми паралельних розслідувань, обмежені можливості МКС у зборі доказів та ключову роль національних органів у забезпеченні ефективного правосуддя. The paper examines the complex and lengthy path of ratification of the Rome Statute by Ukraine, analyzes the constitutional restrictions that hindered this process, and the importance of the principle of complementarity for Ukraineʼs interaction with the ICC. The advantages of acquiring the status of a state party are emphasized, in particular, increased international support in bringing those responsible for war crimes to justice. The problems of parallel investigations, the limited capabilities of the ICC in collecting evidence, and the key role of national authorities in ensuring effective justice are outlined.
Peculiarities of Ukraineʼs ratification of the Rome statute
Понурко Т. Особливості ратифікації Римського статуту Україною / Т. Понурко // Експертне забезпечення розслідування організованої злочинності: міжнародний досвід та національна практика : зб. матеріалів міжнар. наук.-практ. конф. м. Одеса, 27 листоп. 2025 р.=Expert Support in the Investigation of Organized Crime: International Experience and National Practice : Proceedings of the International Scientific and Practical Conference (Odesa, 27 November 2025) / [орг. комітет: С. Ківалов, М. Аракелян, О. Катарага, Д. Кішко, Д. Колодін, А. Колодіна, Л. Аркуша та ін.]; Нац. ун-т Одеськ. юрид. акад. кафедра криміналістики, суд. експертиз та поліграф.; Нац. центр суд. експерт. при Міністер. юстиц. Респуб. Молдова; Одеськ. Наук.-дослідн. ін-т суд. експер. Міністер. юстиції України. - Одеса : НУ «ОЮА», 2025. - С. 401-404. - Режим доступу: https://doi.org/10.32837/11300.31179
Keywords: criminal process; Rome Statute; International Criminal Court; кримінальний процес; Римський статут; Міжнародний кримінальний суд