Розділ 1. Гібридна війна як виклик людині, суспільству і праву - Харитонов Євген; Харитонов Є. О.; Kharytonov Yevhen O.; Харитонов Євген Олегович; Харитонова Олена; Харитонова Олена Іванівна; Харитонова О. І.; Kharytonova Olena I. (Одеса : Фенікс, 2025)
Розкрито співвідношення категорій «людина» і «війна», «полігібридна війна», що є однією з центральних проблем буття концепту «приватне право» у екстремальних ситуаціях полігібридної війни. Зазначено, що ступінь небезпеки для прав приватної особи залежить від виду та форми війни. Вказано, що людина не визнається суб'єктом війни (маються на увазі усі види полігібридної війни), але може визнаватися учасником відносин, які виникають у зв'язку з війною (та її безпосередніми наслідками). Під час гібридної війни об'єктом нападу (зловмисного впливу) агресора є індивідуальна та колективна свідомість населення атакованої країни, цивілізації, а також правоментальність, що є своєрідним «юридичним кодом» нації, належний рівень якої є запорукою правопорядку у держави.
Харитонов Є., Харитонова О. Розділ 1. Гібридна війна як виклик людині, суспільству і праву / Євген Харитонов, Олена Харитонова // Актуальні проблеми регулювання майнових і немайнових відносин в умовах гібридної війни через призму людиноцентричної цивілістики : колективна монографія / за заг. ред. професорів: Є. Харитонова, О. Харитонової, І. Давидової, О. Сафончик. Одеса : Фенікс ; Національний університет "Одеська юридична академія", 2025. - C. 40-93 - Режим доступу: https://doi.org/10.32837/11300.29634
Keywords: права людини; приватне право; приватна особ; війна; людський вимір війни; інтереси; психологічний вплив; ментальність; правосвідомість; human rights; private law; war; hybrid war; private person; the human dimension of war; psychological impact; mentality; legal awareness; гібридна війна