Законодавчий процес як інструмент формування та підтримання конституційної стабільності - Панасюк, Віта Миколаївна; Панасюк, В. М.; Panasiuk, Vita M. (Одеса : Фенікс, 2026)
Законодавчий процес слід розглядати як ключовий механізм забезпечення структурної цілісності та функціональної збалансованості правової системи в умовах її постійного розвитку, зі спрямованістю в оновленні нормативного матеріалу, у підтриманні внутрішньої узгодженості правового регулювання, що досягається через системність, послідовність і ієрархічну впорядкованість правотворчості. Законодавчий процес виконує функцію попередження правових дисфункцій, зокрема колізій і прогалин, які можуть порушувати єдність правового простору та знижувати ефективність правозастосування. Його відкритість, формалізованість і підпорядкованість визначеним стандартам правотворчості створюють передумови для сприйняття права як результату обґрунтованої та справедливої діяльності держави. Законодавчий процес відіграє визначальну роль у забезпеченні конституційної стабільності як цілісної характеристики правового порядку.
Панасюк В. М. Законодавчий процес як інструмент формування та підтримання конституційної стабільності. Соціально-політична та правова система України в цифрову епоху: сучасні виклики : матеріали Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Одеса, 22 квіт. 2026 р.) / заг. ред. С. Ківалова ; НУ «Одес. юрид. академія». Одеса : Фенікс, 2026. Т. 1. С. 171-173. URL: https://doi.org/10.32837/11300.33077
Keywords: законодавчий процес; регламент; конституційна стабільність; парламент; законодавча процедура; legislative process; rules of procedure; constitutional stability; parliament; legislative procedure