Правовий статус електронних доказів у світлі нового Цивільного процесуального кодексу України - Павлова, Юлія Сергіївна (My University, 2017)
У статті досліджено правовий статус електронних доказів у контексті нового Цивільного процесуального кодексу України, проаналізовано теоретико-правові й нормативний підходи до визначення сутності електронних доказів, а також охарактеризовано основні законодавчі новації щодо використання електронних доказів у цивільному процесі. Досліджено спосіб збирання та процесуального закріплення електронних доказів, розміщених у мережі Інтернет, а також процесуальні особливості проведення експертизи електронних доказів, розміщених на спеціальних цифрових носіях. Окрему увагу приділено деяким недолікам нового Цивільного процесуального кодексу України щодо регулювання правового статусу електронних доказів, а також подальшим шляхам удосконалення використання електронних засобів доказування в цивільному судочинстві.

В статье исследован правовой статус электронных доказательств в контексте нового Гражданского процессуального кодекса Украины, проанализированы теоретико-правовые и нормативный подходы к определению сущности электронных доказательств, а также охарактеризованы основные законодательные новации относительно использования электронных доказательств в гражданском процессе. Исследован способ сбора и процессуального закрепления электронных доказательств, размещенных в сети Интернет, а также процессуальные особенности проведения экспертизы электронных доказательств, размещенных на специальных цифровых носителях. Особое внимание уделено недостаткам нового Гражданского процессуального кодекса Украины относительно регулирования правового статуса электронных доказательств, а также дальнейшим путям совершенствования использования электронных средств доказывания в гражданском судопроизводстве.

This article studies the legal status of electronic evidence in the context of the new Civil Procedural Code of Ukraine, analyzes the theoretical legal and normative approaches to the definition of the essence of electronic evidence, and also describes the main legislative innovations regarding the use of electronic evidence in the civil process. Examines the method of collecting and procedural consolidation of electronic evidence placed on the Internet, as well as procedural peculiarities of conducting examination of electronic evidence, placed on special technical remedies. Particular attention is paid to the flaws of the new Civil Procedural Code of Ukraine regarding the legal status of electronic evidence, as well as further ways of improving the use of electronic evidence in civil justice.
Павлова Ю. С. Правовий статус електронних доказів у світлі нового Цивільного процесуального кодексу України / Ю. С. Павлова // Право і суспільство. - 2017. - № 6. - С. 60-66.
Keywords: електронний доказ; електронний засіб доказування; збирання доказів; судова реформа; новели цивільного процесу; электронное доказательство; электронное средство доказывания; собирание доказательств; судебная реформа; новеллы гражданского процесса; electronic evidence; electronic means of proof; collection of evidence; judicial reform; novels of civil process