Доказове значення даних з електронних повідомлень у цивільному судочинстві - Чванкін, Сергій Анатолійович; Чванкін, С. А.; Чванкин, Сергей Анатольевич; Chvankin, Serhii A. (Одеса : НУ "ОЮА", 2021)
У цій науковій статті охарактеризовано процесуальний порядок та особливості використання електронних повідомлень у процесі судового доказування у цивільному судочинстві України. Встановлено види електронних повідомлень, що можуть бути використані як джерело доказової інформації, залежно від засобів їх передачі та форми передачі інформації в електронному повідомленні. Охарактеризовано відмінність електронного повідомлення від електронного документа та надано оцінку значенню електронного підпису на електронному повідомленні та його впливу на юридичну силу електронного повідомлення як електронного доказу в цивільному процесі України. Обґрунтовано, що у випадках наявності заперечень з боку сторони судового процесу щодо її участі в електронній переписці доказування цього факту є доволі складним завданням та вимагає від адвоката ретельного підходу до формування доказової бази. Окреслено коло судових доказів, що можуть бути використані сторонами судового процесу для ідентифікації учасників електронного листування, що здійснювалося з використанням стільникового зв’язку, мобільних додатків-месенджерів, електронної пошти та соціальних мереж. Визначено основні правила щодо розподілу тягаря доказування обставин, пов’язаних з ідентифікацією учасників електронного спілкування, між сторонами судового процесу. Встановлено особливості судового доказування належності номера телефону, електронної скриньки, аккаунту в соціальній мережі конкретній особі. Названо основні правила використання в процесі судового доказування електронних повідомлень приватного характеру з огляду на необхідність дотримання судом прав учасників електронної переписки на недоторканість приватного життя. Окреслено перелік осіб, чия згода на використання даних електронного листування має бути надана, щоб електронне повідомлення було прийняте судом як допустимий доказ. Охарактеризовано процесуальний порядок подання до суду електронних та паперових копій електронних повідомлень як електронних доказів у цивільній справі та огляду судом оригіналів цих доказів.

В этой научной статье охарактеризован процессуальный порядок и особенности использования электронных сообщений в процессе судебного доказывания в гражданском судопроизводстве Украины. Установлены виды электронных сообщений, которые могут быть использованы как источники доказательственной информации, в зависимости от средств их передачи и формы передачи информации в электронном сообщении. Охарактеризованы отличия электронного сообщения от электронного документа и дана оценка значению электронной подписи в электронном сообщении и его влиянию на юридическую силу электронного сообщения как электронного доказательства в гражданском процессе Украины. Обосновано, что в случае наличия возражений от стороны судебного процесса касательно ее участия в электронной переписке доказывание этого факта является довольно сложной задачей и требует от адвоката тщательного подхода к формированию доказательной базы. Очерчен круг судебных доказательств, которые могут быть использованы сторонами судебного процесса для идентификации участников электронной переписки, что осуществлялось с использованием сотовой связи, мобильных приложений-мессенджеров, электронной почты и социальных сетей. Определены основные правила распределения бремени доказывания обстоятельств, связанных с идентификацией участников электронного общения между сторонами судебного процесса. Установлены особенности судебного доказывания принадлежности номера телефона, электронной почты, аккаунта в социальной сети конкретному лицу. Названы основные правила использования в процессе судебного доказывания электронных сообщений частного характера с учетом необходимости соблюдения судом прав участников электронной переписки на неприкосновенность частной жизни. Определен перечень лиц, чье согласие на использование данных электронной переписки должно быть предоставлено, чтобы электронное сообщение было принято судом как допустимое доказательство. Охарактеризован процессуальный порядок подачи в суд электронных и бумажных копий электронных сообщений как электронных доказательств по гражданскому делу и осмотра судом оригиналов этих доказательств.
Чванкін С. А. Доказове значення даних з електронних повідомлень у цивільному судочинстві / С. А. Чванкін // Часопис цивілістики : наук.-практ. журн. / редкол.: С. В. Ківалов (голов. ред.), Є. О. Харитонов (заст. голов. ред.), К. Г. Некіт (відп. секр.) [та ін.]. - Одеса : НУ "ОЮА", 2021. – Вип. 40. – С. 50-55.
Keywords: правосуддя; цивільний процес; електронне листування; електронне спілкування; судове доказування; електронний доказ; правосудие; гражданский процесс; электронная переписка; электронное общение; судебное доказывание; электронное доказательство; justice; civil proceedings; electronic correspondence; electronic communication; judicial proving; electronic evidence; Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE