Тапейнофросинес як складова частина духовного становлення особистості - Рогова, О. Г.; Rogova, О. G. (My University, 2017)
У статті розглядається проблематика становлення мирності як внутрішньої духовної якості сучасної зростаючої особистості, наслідком якої є дієва миротворчість. Запропоновано визначення поняття «тапейнофросинес» як особливого стану мирності внутрішнього світу та дружності у соціумі, на підставі якого може розвиватись активна миротворчість, що свідчить про досягнення більш досконалого духовного устрою. Окреслено окремі філософсько-освітні напрями формування тапейнофросинесу: як пробудження апріорної усвідомленості щодо істинної цінності та гідності розшукуваного, як здійснення особистісно-творчої діяльності із засвоєнням навичок миротворчої компетентності, як формування навичок рефлексивного самоаналізу щодо невиправдовування себе у стані немирності та зарозумілості у ставленні до інших, як здатності до самокерування та стійкого перенесення життєвих випробувань із вдячністю за все, що відбувається у житті.

В статье рассматривается проблематика становлення мирности как внутреннего духовного качества современной растущей личности, следствием которой является действенное миротворчество. Предложено определение понятия «тапейонофросинес» как особенного состояния внутренней мирности и внешней дружественности в социуме, на основании которого может развиваться активное миротворчество, свидетельствующее о достижении более совершенного духовного устроения. Обозначены отдельные философско-образовательные направления формирования тапейнофросинеса: как пробуждения априорного осознания истинной ценности и достоинства искомого, как личностно творческой деятельности по усвоению навыков миротворческой компетентности, как формирования навыков рефлексивного самоанализа относительно неоправдывания себя в состояниях немирности и превозношения по отношению к другим, как способности к самоуправлению и стойкому перенесению жизненных испытаний с благодарностью за все, происходящее в жизни.

In this article are considered the problems of the formation a peacefulness as the spiritual quality of the modern growing personality. The results of this quality have to an effective peacemaking. Are offered the definition of the tapainefroxinеs as the special peaceful state of the internal world and the friendliness in society. The tapainefroxinеs can be the basis for the development of the active peacemaking that is the testimony of achievement of more perfect spiritual mode. Are proposed some philosophical-educational directions for the forming of the tapainefroxinеs as a priori awakening of the consciousness of the true value and dignity of this quality; as the implementation of personal and creative activity for the assimilation of the peacemaking competence; as the formation of the skills of the reflexive introspection for not justify practice oneself in the inner strife and arrogance states in the relation with others, as the ability of the endurance in the living hardships with the thankfulness for everything that happens in the life.
Рогова О. Г. Тапейнофросинес як складова частина духовного становлення особистості / О. Г. Рогова // Актуальні проблеми філософії та соціології: Науково-практичний журнал / Голов. ред. Д. В. Яковлев; відпов. секретар І. В. Шамша; Міністерство освіти і науки України; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2017. - Вип. 17. - С. 90-93.
Keywords: мирність; миротворчість; духовна якість; особистість; освіта; мирность; миротворчество; духовное качество; личность; образование; peacefulness; peacemaking; spiritual quality; personality; education