Розділ 4. Проблеми спеціальних методів цивільно-правового регулювання в умовах війни - Фасій Богдан; Фасій Богдан Володимирович; Фасій, Б. В.; Fasii, Bohdan V. (Одеса : Фенікс ; Національний університет "Одеська юридична академія", 2025)
Основними способами подолання прогалин у законодавстві в процедурі правозастосовної діяльності є аналогія закону та аналогія права. Субсидіарне застосування норм цивільного законодавства є як способом подолання прогалин, так і засобом економії нормативного матеріалу. Зазначені засоби подолання прогалин можна віднести до додаткових процедур, бо повного подолання прогалин не відбувається. Субсидіарне застосування норм цивільного законодавства має місце внаслідок свідомого недопущення законодавцем дублювання наявних норм в цивільному законодавстві, що підлягають застосуванню до досліджуваних відносин, і активного використання в інших матеріальних та процесуальних галузях права. Принципами субсидіарного застосування норм цивільного законодавства, виходячи із загальноправових принципів та загальних принципів цивільного законодавства, є: 1) принцип неприпустимості довільного втручання у сферу приватного життя; 2) принцип свободи договорів; 3) принцип судового захисту прав та інтересів; 4) принципи верховенства права, законності, рівності, обґрунтованості; 5) принцип справедливості, добросовісності, розумності та ефективності.
Фасій Б. Розділ 4. Проблеми спеціальних методів цивільно-правового регулювання в умовах війни / Богдан Фасій // Актуальні проблеми регулювання майнових і немайнових відносин в умовах гібридної війни через призму людиноцентричної цивілістики : колективна монографія / за заг. ред. професорів: Є. Харитонова, О. Харитонової, І. Давидової, О. Сафончик. - Одеса : Фенікс ; Національний університет "Одеська юридична академія", 2025. - С. 154-181. - Режим доступу: https://doi.org/10.32837/11300.29645
Keywords: приватне право; цивільне право; цивільне законодавство; цивільно-правове регулювання; методи регулювання; диспозитивний метод; імперативний метод; спеціальні методи; розсуд; комплексні відносини; медичні відносини; медичне право; private law; civil law; regulation methods; dispositive method; imperative method; discretion; subsidiary use of civil law; medical law