Деякі пропозиції вдосконалення законодавства щодо заходів кримінально-правового впливу на неповнолітніх - Мірошниченко Наталія Михайлівна; Мирошниченко Наталья Михайловна; Miroshnichenko Natal'ja (My University, 2016)
У дослідженні розглядаються окремі спірні питання щодо застосування деяких видів заходів кримінально-правового впливу до неповнолітніх суб’єктів злочину у співвідношенні із законодавством зарубіжних країн. Пропонується розширити перелік видів покарань, що можуть бути застосовані до осіб у віці від 14 до 16 років. Обґрунтовується пропозиція про зниження максимального строку покарання у вигляді позбавлення волі стосовно осіб, що не досягли 18 років. Звертається увага на проблему застосування до неповнолітніх осіб, деяких санкцій статей Особливої частин КК України. Також пропонуються деякі шляхи вдосконалення підстав застосування примусових заходів виховного характеру до неповнолітніх.

В статье рассматриваются отдельные спорные вопросы о применении некоторых видов мер уголовно-правового воздействия к несовершеннолетним субъектам преступления в соотношении с законодательством зарубежных стран. Предлагается расширить перечень видов наказаний, которые могут быть применены к лицам в возрасте от 14 до 16 лет. Обосновывается предложение о снижении максимального срока наказания в виде лишения свободы в отношении лиц, не достигших 18 лет. Обращается внимание на проблему применения к несовершеннолетним лицам некоторых санкций статей Особенной частей УК Украины. Также предлагаются некоторые пути совершенствования оснований применения принудительных мер воспитательного характера к несовершеннолетним.

Сontroversial issues about using some measures of criminal law action to a minor subjects of a crime in the ratio of legislation of foreign countries are considered in this article. The list of types of punishments is offered to be expanded, that can be applied to persons in age between 14 to 16 years old. It is offered to reduce the maximal term of punishment as an imprisonment for persons who are less than 18 years old. The main attention refers to usage of some sanctions of articles of Special part of Criminal Code of Ukraine regarding to minor subjects. Also some ways of foundation’s improvement using the enforcement measures of educational type for minors are proposed.
Мирошниченко Н. М. Деякі пропозиції вдосконалення законодавства щодо заходів кримінально-правового впливу на неповнолітніх / Н. М. Мирошниченко // Правовий вплив на неправомірну поведінку: актуальні грані : монографія / за ред. О. В. Козаченка, Є. Л. Стрельцова; МОН України, НУ «ОЮА», Каф.крим. права та ін. крим.-прав. дисциплін Миколаїв. ін-т. права, ПРЦ НАПрНУ, ГО «Всеукр. Асоціація крим. права» . — Миколаїв : Іліон, 2016. — С. 189-207.
Keywords: арешт; громадські роботи; заходи впливу; неповнолітній; покарання; позбавлення волі; примусові заходи виховного характеру; арест; лишение свободы; меры воздействия; наказание; несовершеннолетний; общественные работы; принудительные меры воспитательного характера; an arrest; an imprisonment; a corrective action; a punishment; a minor; social jobs; the enforcement measures of educational type