Основні підходи до аналізу політичної культури як важливої складової демократичних перетворень - Поліщук, Ігор Олексійович; Полищук, Игорь Алексеевич; Polishchuk, Ihor O. (Одеса, 2016)
Розглянуто різноманітні підходи до поняття політичної культури, його структури. Зазначається, що структура поняття «політична культура» в концентрованому вигляді складається з трьох основних змістовних блоків: 1) культури політичної свідомості (політичні знання, інтереси, уявлення, переконання, цінності, звичаї, традиції, норми, настанови); 2) культури політичної поведінки (участь у політичному житті, політична діяльність); 3) культури функціонування політичних інститутів (культури електорального процесу, культури прийняття та реалізації політичних рішень, культури врегулювання політичних конфліктів). За умов демократизації політичного життя культура електорального процесу визначається як один з найважливіших для здійснення модерних досліджень компонентів політичної культури.

Рассмотрены различные подходы к понятию политической культуры, его структуры. Отмечается, что струк- тура понятия «политическая культура» в концентрированном виде состоит из трех основных содержательных блоков: 1) культуры политического сознания (политические знания, интересы, представления, убеждения, ценности, обычаи, традиции, нормы, установки); 2) культуры политического поведения (участие в политической жизни, политическая деятельность); 3) культуры функционирования политических институтов (культуры электорального процесса, культуры принятия и реализации политических решений, культуры урегулирования политических конфликтов). В условиях демократизации политической жизни культура электорального процесса определяется как один из важнейших для осуществления современных исследований компонентов политической культуры.

It is noted that the structure of «political culture» in concentrated form consists of three main blocks of content: 1) culture of political consciousness (political knowledge, interests, ideas, beliefs, values, customs, traditions, norms, guidelines); 2) culture of politics (political participation, political activity); 3) functioning political institutions of culture (culture electoral process, cultural acceptance and implementation of policy decisions, culture settlement of political conflicts). Given the democratization of political life culture electoral process is defined as one of the most important for the implementation of modern political culture research components.
Поліщук І. О. Основні підходи до аналізу політичної культури як важливої складової демократичних перетворень / І. О. Поліщук // S.P.A.C.E. Society, Politics, Administration in Central Europe : електронний науково-практичний журнал / редкол.: Д. В. Яковлев (голов. ред.), К. М. Вітман (заст. голов. ред.), Д. Ю. Дворніченко (відп. секр.) [та ін.] ; НУ «ОЮА». – Одеса, 2016. – Вип. 1. – С. 65-70.
Keywords: політична культура; Україна; електоральний процес; демократизація; политическая культура; Украина; электоральный процесс; демократизация; political culture; Ukraine; electoral process; democratization