Кримінально-правова інфляція: постановка проблеми - Туляков, Вячеслав Олексійович; Туляков, В. О.; Tuliakov, Viacheslav O. (Івано-Франківськ : Редакційно-видавничий відділ ЗВО «Університет Короля Данила», 2025)
Тези присвячені осмисленню легітимності кримінального права XXI століття в умовах багатошарового нормативного середовища, де взаємодіють державний суверенітет, наднаціональні стандарти прав людини та суспільні уявлення про справедливість. Вихідною є ідея про темпоральний перетин матеріальних, суб’єктивних та інтуїтивних вимірів кримінальної політики, що визначає її здатність адекватно реагувати на динаміку злочинності та соціальні трансформації. Методологічним підґрунтям запропоновано концепт «креативного розвитку» кримінального права, адаптований із теорії творчої руйнації Йозеф Шумпетер та сучасних теорій інноваційного зростання Джоел Мокір, Філіп Агіон і Пітер Говітт. На матеріалі воєнної трансформації України обґрунтовується феномен кримінально-правової інфляції як наслідок розриву між масштабами криміналізації та реальними можливостями правозастосування. Проаналізовано також тенденції «інфляції» у сферах шахрайства, корупційних та економічних злочинів, визначено її індикатори (диспропорції статистики, автоматизована реєстрація, низька доказова база, альтернативні санкції, перевантаження судів) і чинники (воєнний стан, мобілізація, адміністративний тиск, цифровізація обліку). Зроблено висновок, що легітимність сучасної кримінальної політики залежить від здатності гармонізувати співвідношення «злочинність – караність» у контексті кризових трансформацій, забезпечуючи баланс між гуманізмом, ефективністю та суспільною довірою. Запропонований підхід креативного розвитку дозволяє концептуалізувати циклічність кримінального права та обґрунтувати необхідність відмови від неоперабельних норм як передумови його адаптації до умов війни та післявоєнної реконструкції.
Туляков В. Кримінально-правова інфляція: постановка проблеми / В'ячеслав Туляков // Теоретичні та практичні проблеми розвитку кримінального права і процесу : матеріали Всеукраїнського науково-практичного семінару (м. Івано-Франківськ, 12 груд. 2025 р.). - Івано-Франківськ : Редакційно-видавничий відділ ЗВО «Університет Короля Данила», 2025. - С. 103-108. - Режим доступу : https://hdl.handle.net/11300/32236
Keywords: кримінальне право; кримінальна політика; кримінально-правова інфляція; війна; СЗЧ; індикатори кримінально-правової інфляції; criminal law; criminal policy; criminal law inflation; indicators of criminal law inflation; war; самовільне залишення війської частини; desertion from military service; Шумпетер; Schumpeter; збройна агресія; armed aggression