Бойовий імунітет як чинник трансформації завдань судової військової експертизи - Котляренко, Олександр; Kotlyarenko, Oleksandr (Одеса : НУ «ОЮА», 2025)
У тезах проаналізовано поняття «бойовий імунітет». Акцентовано увагу, що воно є складним для правозастосування у судово-експертній діяльності, адже такі його категорії як «розумна обачність» та «виправданий ризик» мають оціночний характер. Зроблено висновок, що враховуючи довготривалий характер збройної агресії російської федерації проти України, на теперішній час потреба в удосконаленні завдань судової військової експертизи є вкрай необхідною. The theses analyze the concept of «combat immunity». It is emphasized that it is difficult to apply in forensic activities, since its categories such as «reasonable caution» and «justified risk» are of an evaluative nature. It is concluded that, given the long-term nature of the russian federationʼs armed aggression against Ukraine, the current need to improve the tasks of forensic military expertise is extremely necessary.
Combat immunity as a factor in transforming the tasks of forensic military expertise
Котляренко О. Бойовий імунітет як чинник трансформації завдань судової військової експертизи / О. Котляренко // Експертне забезпечення розслідування організованої злочинності: міжнародний досвід та національна практика : зб. матеріалів міжнар. наук.-практ. конф. м. Одеса, 27 листоп. 2025 р.=Expert Support in the Investigation of Organized Crime: International Experience and National Practice : Proceedings of the International Scientific and Practical Conference (Odesa, 27 November 2025) / [орг. комітет: С. Ківалов, М. Аракелян, О. Катарага, Д. Кішко, Д. Колодін, А. Колодіна, Л. Аркуша та ін.] ; Нац. ун-т Одеськ. юрид. акад. кафедра криміналістики, суд. експертиз та поліграф. ; Нац. центр суд. експерт. при Міністер. юстиц. Респуб. Молдова ; Одеськ. Наук.-дослідн. ін-т суд. експер. Міністер. юстиції України. - Одеса : НУ «ОЮА», 2025. - С. 200-203. - Режим доступу: https://doi.org/10.32837/11300.31236
Keywords: бойовий імунітет; судова військова експертиза; воєнні (бойові) дії; Збройні Сили України; combat immunity; forensic military expertise; military (combat) operations; Armed Forces of Ukraine