Особисті і земельні сервітути за законодавством України - Сосніна, Ганна Валеріївна; Соснина, Анна Валерьевна; Sosnina, Hanna V. (My University, 2016)
У статті розглядаються питання особливості правового регулювання особистих та земельних сервітутів за законодавством України. Увагу приділено колізійним питанням в співвідношенні цивільного та земельного права в закріпленні цього інституту. Також проводиться дослідження історичного правового досвіду в виділенні цих двох груп сервітутів.

В статье рассматриваются особенности правового регулирования личных и земельных сервитутов по законодательству Украины. Внимание уделено коллизионным вопросам соотношения гражданского и земельного права в закреплении этого института. Также проводиться исследование исторического правового опыта в выделении указанных двух групп сервитутов.

The article discusses the features of the legal regulation of personal and leand servitudes under the laws of Ukraine. Attention is paid to conflict of laws on land relations and civil rights in the consolidation of this institution. It is also conducting a study of the historical legal experience in the selection of these two groups of servitude.
Сосніна Г. В. Особисті і земельні сервітути за законодавством України / Г. В. Сосніна // Часопис цивілістики. – 2016. – Вип. 20. – С. 95-99.
Keywords: особисті сервітути; земельні сервітути; предіальні сервітути; реальні сервітути; личные сервитуты; земельные сервитуты; предиальные сервитуты; реальные сервитуты; personal servitude; leand servitude; predialnye servitude; real servitude