Організаційно-правові засади охорони державної таємниці в Україні. - Харченко, Н. В.; Kharchenko, N. V. (ВД "Гельветика", 2021)
З огляду на чинне законодавство України проаналізовано визначення поняття державної таємниці, визначено порядок обов’язку держави здійснювати контроль за інформацією, зарахованою до державної таємниці. На підставі Закону України «Про службу безпеки України» та з метою охорони державної таємниці законодавчо закріплено за Службою без- пеки України обов’язок здійснювати забезпечення охорони державної таємниці. Досліджено, що органи державної влади та підприємства, установи або організації, що здійснюють діяльність, пов’язану з державною таємницею, з метою забезпечення режиму секретності створюють на правах окремих підрозділів режимно-секретні відділи, які безпосередньо керуються керівником відповідних державних органів. Важливо усвідомлювати ймовірність витоку інформації, адже втрата чи витік зазначеного виду інформації несе загрозу для національної безпеки держави. Саме тому державна політика країни щодо забезпечення державної таємниці ставить на меті своєчасне виявлення джерел реальних і потенційних загроз у цій сфері, не від’ємною діяльністю цього напряму є аналіз причин виникнення, спосіб нейтралізації й попередження таких випадків. Підкреслюючи важливість Служби безпеки України, слід зазначити, що правоохоронний орган контролює стан охорони державної таємниці в усіх державних органах та підприємствах, установах або організаціях, що здійснюють діяльність, пов’язану з державною таємницею. Безпосередньо Служба України має право здійснювати офіційні перевірки за додержанням стану охорони державної таємниці та за результатом цієї перевірки фіксувати порушення в акті перевірки, що містить позитивний або негативний відгук про стан якості за додержанням відповідних вимог, зауваження, що містяться в актах перевірки, є обов’язковими до усунення.

The analysis of the definition of the term “state secret” and regulations of the state responsibility to exercise control over the information referred to as state secret is provided according to the current legislation of Ukraine. Based on the Law of Ukraine “About the Security Service of Ukraine” and with the purpose to protect the state secret, the Security Service of Ukraine is tasked to ensure protection of the state secret. The research shows that the state governmental bodies and enterprises, institutions or organizations which carry out activities related to the state secret, with the purpose to ensure security, create regime-secret departments on the rights of separate divisions under direct management of the head of the corresponding state bodies. It is important to realize the possibility of the information leakage since loss or leakage of the referred information poses a threat to the national security of the state. Thus, the state policy concerning ensuring the state secret aims to timely disclose the sources of real and potential threats in this sphere. Analyzing the causes of the emergence, methods of neutralization and prevention of such cases is seen as an integral part of the activity conducted in the mentioned direction. When highlighting the importance of the Security Service of Ukraine, it should be mentioned that a law enforcement agency monitors the condition of state secret protection in all state bodies and enterprises, institutions or organizations which carry out activities related to the state secret. The Security Service of Ukraine has the right to directly conduct official inspections of the enforcement of state secret protection and, based on the result of the audit, to formulate and fix violations in the act of inspection, which contains positive or negative feedback concerning the quality of adhering to the relevant requirements, remarks, which are contained in the acts of inspection and are to be eliminated.
Харченко Н. В. Організаційно-правові засади охорони державної таємниці в Україні / Н. В. Харченко // Наукові праці Національного університету «Одеська юридична академія». Т. 29 / голов. ред. Ю. В. Цуркан-Сайфуліна ; МОН України, НУ «ОЮА». – Одеса : Видавничий дім «Гельветика», 2021. – C. 208-214. DOI https://doi.org/10.32837/npnuola.v28i29.735
Keywords: Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE; державна таємниця; Служба безпеки України; охорона державної таємниці; режим секретності; state secret; Security Service of Ukraine; state secret protection; security regime