Запобігання та протидія корупційним злочинам: світовий досвід - Однолько, Інна Валентинівна; Однолько, І. В.; Однолько, Инна Валентиновна; Odnolko, Inna V. (Одеса : Гельветика, 2019)
Стаття присвячена розгляду запобігання та протидії корупційним злочинам у різних державах світу. У статті встановлено важливість запозичення успішного світового досвіду протидії корупційній злочинності, проаналізовані способи запобігання корупції в країнах Азії, Європи та Америки, визначено, що саме можна було б запровадити в антикорупційній політиці України. Автором розкривається суть антикорупційних доктрин різних світових держав, а також пропонується, що саме в контексті протидії корупційній злочинності варто запозичити і запровадити у вітчизняному законодавстві. У статті окремо зауважується, що дієве запобігання корупції можливо за умови комплексного використання технологій, створення органів із спеціальними повноваженнями, а також за умови підвищення взаємодії громадських об’єднань із правоохоронними органами. Слід брати до уваги досвід тих країн, де корупція була ще на більш плачевному рівні, аніж в Україні зараз, й надихнувшись успішним досвідом цих держав, самим змінювати українські реалії. Як підсумок визначено, що Україна в її сучасних реаліях повинна рішуче боротися із корупційною злочинністю, аби успішно увійти в європейське співтовариство, й задля ефективності цієї боротьби є потреба використовувати якісні напрацювання щодо запобігання та протидії корупційній злочинності не тільки європейських держав, але й азійських, і американських.

Статья посвящена рассмотрению предотвращения и противодействия коррупционным преступлениям в разных странах мира. В статье установлено важность заимствования успешного мирового опыта в противодействии коррупционной преступности, проанализированы способы предотвращения коррупции в странах Азии, Европы и Америки, определено, что именно можно было бы внедрить в антикоррупционную политику Украины. Автором раскрывается суть антикоррупционных доктрин различных мировых государств, а также предлагается, что именно в контексте противодействия коррупционной преступности стоит позаимствовать и внедрить в отечественном законодательстве. В статье отдельно отмечается, что действенное предупреждение коррупции возможно при условии комплексного использования технологий, создания органов со специальными полномочиями, а также при условии повышения взаимодействия общественных объединений с правоохранительными органами. Следует принимать во внимание опыт тех стран, где коррупция была еще на более плачевном уровне, чем в Украине сейчас, и вдохновившись успешным опытом этих государств, самим менять украинские реалии. Как итог определено, что Украина в ее современных реалиях должна решительно бороться с коррупционной преступностью, чтобы успешно войти в европейское сообщество, и для эффективности этой борьбы есть необходимость использовать качественные наработки по предотвращению и противодействию коррупционной преступности не только европейских государств, но и азиатских, и американских.

The article is devoted to the consideration of preventing and combating corruption crimes in the countries of the world. It is established the importance of borrowing successful international experience in countering corruption-related crime, analyzed the ways to prevent corruption in countries in Asia, Europe and America, and determined what exactly could be done in Ukraine’s anti-corruption policy. The author reveals the essence of the anti-corruption doctrines of different world countries, and also suggests that it would be appropriate to introduce it into the domestic legislation in the context of combating corruption crime.In the article it is separately stated that effective prevention of corruption is possible provided the complex use of technology, the creation of authorities with special powers, as well as the increased interaction of public organizations with law enforcement agencies. One should take into account the experience of those countries where corruption was at an even more sorrowful level than in Ukraine now and, inspired by the successful experience of these states, themselves change the Ukrainian realities. To conclude, it is determined that Ukraine, in its modern realities, must resolutely fight against corruption crime, in order to successfully enter the European community and for the sake of the effectiveness of this fight there is a need to use qualitative developments regarding the prevention and counteraction of corruption crime not only in European states, but also from in Asian and American.
Однолько І. В. Запобігання та протидія корупційним злочинам: світовий досвід / І. В. Однолько // Актуальні проблеми держави і права : зб. наук. пр. Вип. 84 / редкол.: Г. I. Чанишева (голов. ред.) та ін. – Одеса : Гельветика, 2019. – С. 47-53.
Keywords: запобігання та протидія; корупційна злочинність; світовий досвід; європейські держави; сучасні технології; антикорупційна доктрина; органи із спеціальними повноваженнями; предотвращение и противодействие; коррупционная преступность; мировой опыт; европейские государства; современные технологии; антикоррупционная доктрина; органы со специальными полномочиями; prevention and counteraction; corruption crime; world experience; European states; modern technologies; anti-corruption doctrine; authorities with special powers; Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE