Поліграф як інструмент оцінки доброчесності у правоохоронних органах та його вплив на ефективність боротьби з організованою злочинністю - Гриневич, Вікторія; Hrynevych, Viktoria (Одеса : НУ «ОЮА», 2025)
В тезах розглянуто застосування поліграфа як допоміжного інструмента оцінки доброчесності персоналу правоохоронних органів. Показано, що внутрішні ризики, зокрема корупція, витік службової інформації та звʼязки співробітників із організованими злочинними групами, істотно впливають на результативність оперативно-розшукової діяльності. Обґрунтовано, що поліграф підвищує рівень внутрішньої безпеки у разі його використання в межах стандартизованих процедур, з обовʼязковими вимогами до якості записів та подвійною експертною оцінкою. Проаналізовано правові, етичні й методичні аспекти застосування поліграфа, визначено його практичну користь для зміцнення спроможності правоохоронних органів у протидії організованій злочинності. The abstract discusses the use of polygraphs as an auxiliary tool for assessing the integrity of law enforcement personnel. It shows that internal risks, in particular corruption, leakage of official information, and employeesʼ ties to organized criminal groups, significantly affect the effectiveness of operational and investigative activities. It is argued that polygraphs increase internal security when used within standardized procedures, with mandatory requirements for the quality of recordings and double expert evaluation. The legal, ethical, and methodological aspects of polygraph use are analyzed, and its practical usefulness for strengthening the capacity of law enforcement agencies to combat organized crime is determined.
Polygraph as a tool for assessing integrity in law enforcement agencies and its impact on the effectiveness of the fight against organized crime
Гриневич В. Поліграф як інструмент оцінки доброчесності у правоохоронних органах та його вплив на ефективність боротьби з організованою злочинністю / В. Гриневич // Експертне забезпечення розслідування організованої злочинності: міжнародний досвід та національна практика : зб. матеріалів міжнар. наук.-практ. конф. м. Одеса, 27 листоп. 2025 р.=Expert Support in the Investigation of Organized Crime: International Experience and National Practice : Proceedings of the International Scientific and Practical Conference (Odesa, 27 November 2025) / [орг. комітет: С. Ківалов, М. Аракелян, О. Катарага, Д. Кішко, Д. Колодін, А. Колодіна, Л. Аркуша та ін.] ; Нац. ун-т Одеськ. юрид. акад. кафедра криміналістики, суд. експертиз та поліграф. ; Нац. центр суд. експерт. при Міністер. юстиц. Респуб. Молдова ; Одеськ. Наук.-дослідн. ін-т суд. експер. Міністер. юстиції України. - Одеса : НУ «ОЮА», 2025. - С. 325-329. - Режим доступу: https://doi.org/10.32837/11300.31200
Keywords: поліграф; доброчесність; правоохоронні органи; організована злочинність; внутрішня безпека; перевірка персоналу; службові розслідування; polygraph; integrity; law enforcement agencies; organized crime; internal security; personnel screening; official investigations