Проблеми формування та реалізації політичної волі протидіяти корцпції в Україні - Михайленко Дмитро Григорович; Mychailenko D.G.; Михайленко, Дмитрий Григорьевич (My University, 2016)
У роботі досліджується фактор політичної волі через призму кримінологічних уявлень про корупцію. Розкривається роль політичної відповідальності у забезпеченні формування та реалізації політичної волі протидіяти корупції. У загальному вигляді окреслюються перешкоди на шляху до формування та реалізації такої політичної волі в Україні. Обґрунтовується твердження, що неефективність діючої формації механізму кримінально-правової протидії корупції в Україні пов’язана із тим, що приведення його у дію щодо кожного окремого корупційного злочину залежить від наявності, відсутності чи нейтральності фактору політичної волі вищого керівництва держави, перешкодами у формуванні і реалізації якого є властивості інституціоналізованої корупції в Україні. На підставі узагальнення властивостей корупційних злочинів пояснюється їх підвищена небезпека в Україні. Пропонуються шляхи удосконалення механізму кримінально-правової протидії корупції в Україні.

В работе исследуется фактор политической воли через призму криминологических представлений о коррупции. Раскрывается роль политической ответственности в обеспечении формирования и реализации политической воли противодействовать коррупции. В общем виде определяются препятствия на пути к формированию и реализации такой политической воли в Украине. Обосновывается утверждение, что неэффективность действующей формации механизма уголовно-правового противодействия коррупции в Украине связана с тем, что приведение его в действие по каждому отдельному коррупционному преступлению зависит от наличия, отсутствия или нейтральности фактора политической воли высшего руководства государства, препятствиями в формировании и реализации которого являются свойства институционализированной коррупции в Украине. На основании обобщения свойств коррупционных преступлений объясняется их повышенная опасность в Украине. Предлагаются пути совершенствования механизма уголовно-правового противодействия коррупции в Украине.

The article investigates the factor of political will through the prism of crimino- logical corruption concepts. It explores the role of political responsibility in ensuring the formation and implementation of the political will to counteract corruption. The article discusses in general terms the obstacles to the formation and implementation of such po- litical will in Ukraine. The author argues in favour of the statement that the ineffectiveness of the existing formation of the mechanism of penal counteraction against corruption in Ukraine is due to the fact that bringing it into effect for every single corruption crime de- pends on the presence, absence or neutrality of the factor of the country’s top leadership’s political will, with the properties of institutionalized corruption in Ukraine being the obsta- cles to development and implementation of such a will. The danger of corruption crimes in Ukraine is explained on the basis of generalization of their properties. The ways of improv- ing the mechanism of penal counteraction against corruption in Ukraine are suggested.
Михайленко Д. Г. Проблеми формування та реалізації політичної волі протидіяти корцпції в Україні / Д. Г. Михайленко // Правовий вплив на неправомірну поведінку: актуальні грані : монографія / за ред. О. В. Козаченка, Є. Л. Стрельцова; МОН України, НУ «ОЮА», Каф.крим. права та ін. крим.-прав. дисциплін Миколаїв. ін-т. права, ПРЦ НАПрНУ, ГО «Всеукр. Асоціація крим. права» . — Миколаїв : Іліон, 2016. — С. 207-238.
Keywords: корупція; корупційні злочини; фактор політичної волі; політична відповідальність; інституціоналізація корупції; корупційні мережі; кримінальний позов; коррупция; коррупционные преступления; фактор политической воли; политическая ответственность; институционализация коррупции; коррупционные сети; уголовный иск; corruption; corruption crimes; the factor of political will; political responsibility; institutionalization of corruption; corruption networks; a criminal lawsuit