Податковий контроль як різновид публічного контролю - Білоус-Осінь, Тетяна Ігорівна; Білоус-Осінь, Т. І.; Bilous-Osin, Tetiana I. (Одеса : Видавничий дім «Гельветика», 2023)
Стаття присвячена дослідженню податкового контролю як різновиду публічного контролю. Встановлено, що податковому контролеві як різновиду публічного державного контролю буде притаманно загальних ознак контролю, що визначатимуть його зміст. Запропоновано тлумачити поняття «податковий контроль» як різновид публічного контролю, що заснований на сукупності норм права, які регулюють державне управління в сфері оподаткування в частині дотримання законності та, який реалізується визначеними законодавством суб’єктами. Зазначено, що сферою оподаткування опосередковано специфіку податкового контролю, а саме: 1) податковий контроль виражається через державно-владну діяльність, що складається з сукупності нормативно встановлених заходів; 2) застосовується відповідно до податкового законодавства; 3) застосовується виключно контролюючими органами; 4) підлягає координації Державною податковою службою України; 5) специфікуються мета податкового контролю. Встановлено, що особливість податкового контролю як виду публічного контролю полягатиме в наявності відповідної інституційної системи суб’єктів, що уповноважені застосовувати податковий контроль. Акцентовано увагу на тому, що змістовно податковий контроль не є єдино структурованим явищем, а заходи контрольної діяльності залежатимуть від обраного способу податкового контролю, а саме: ті, що спрямовані на ведення обліку платників податків; ті, що необхідні при здійсненні інформаційно-аналітичного забезпечення діяльності контролюючих органів; ті, що складають зміст перевірок та звірок, а також перевірок щодо дотримання законодавства; ті, що реалізуються під час моніторингу контрольованих операцій та опитування посадових, уповноважених осіб та/або працівників платника податків відповідно до податкового законодавства. Виявлено відсутність нормативної деталізації окремих процедур податкового контролю. The article is devoted to the study of tax control as a type of public control. It has been established that tax control as a type of public state control will be characterized by general features of control that will determine its content. It is proposed to interpret the concept of "tax control" as a type of public control, which is based on a set of legal norms that regulate state administration in the field of taxation in terms of compliance with legality and which is implemented by entities defined by legislation. It is noted that the specifics of tax control are indirectly reflected in the field of taxation, namely: 1) tax control is expressed through state-authority activity, which consists of a set of normatively established measures; 2) is applied in accordance with tax legislation; 3) is used exclusively by controlling bodies; 4) subject to coordination by the State Tax Service of Ukraine; 5) the purpose of tax control is specified. It has been established that the peculiarity of tax control as a type of public control will be the presence of an appropriate institutional system of subjects authorized to apply tax control. Attention is focused on the fact that substantive tax control is not a single structured phenomenon, and the measures of control activity will depend on the chosen method of tax control, namely: those aimed at keeping records of taxpayers; those that are necessary in the implementation of information and analytical support for the activities of controlling bodies; those that make up the content of checks and reconciliations, as well as checks on compliance with legislation; those implemented during the monitoring of controlled operations and the survey of officials, authorized persons and/or employees of the taxpayer in accordance with the tax legislation. The lack of regulatory detailing of individual tax control procedures was revealed.
Білоус-Осінь Т. І. Податковий контроль як різновид публічного контролю / Т. І. Білоус-Осінь // Juris Europensis Scientia : науковий журнал. - Одеса : Гельветика, 2023. - № 3. - С. 40-43. Режим доступу: https://doi.org/10.32782/chern.v3.2023.9 ; https://hdl.handle.net/11300/29096
Keywords: контроль; податковий контроль; публічний контроль; фінансовий контроль; контролюючий орган; контрольно-наглядові повноваження; штраф; податкове законодавство; control; tax control; public control; financial control; control body; supervisory powers; fine; tax legislation