Використання даних судової ентомології у криміналістичній практиці для встановлення часу настання смерті - Чернов, Олександр Віталійович; Чернов, О. В.; Chernov, Oleksandr V. (Одеса : Фенікс, 2026)
Використання даних судової ентомології у криміналістичній практиці для встановлення часу настання смерті є одним із найбільш науково обґрунтованих та перспективних напрямів розвитку сучасної судово-медичної та криміналістичної науки, що ґрунтується на інтеграції біологічних, екологічних, медичних і правових знань. У сучасних умовах ускладнення криміногенної ситуації, підвищення рівня організованості злочинних груп, а також застосування злочинцями різноманітних способів маскування злочинів, питання точного встановлення часу настання смерті набуває особливого значення. Традиційні методи судово-медичної діагностики давності смерті, такі як аналіз трупних плям, трупного задубіння, ступеня розкладання тканин, температури тіла, мають обмежену ефективність, особливо у випадках значного постмортального інтервалу або впливу зовнішніх факторів. У таких умовах судова ентомологія виступає як альтернативне та водночас високоточне джерело криміналістично значущої інформації.
Чернов О. В. Використання даних судової ентомології у криміналістичній практиці для встановлення часу настання смерті. Соціально-політична та правова система України в цифрову епоху: сучасні виклики : матеріали Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Одеса, 22 квіт. 2026 р.) : у 2-х т. / заг. ред. С. Ківалова ; НУ «Одес. юрид. академія». Одеса : Фенікс, 2026. Т. 1. С. 605-608. URL: https://doi.org/10.32837/11300.33300
Keywords: судова ентомологія; криміналістична практика; час настання смерті; постмортальний інтервал; ентомологічні докази; некрофаги; личинки комах; стадії розвитку комах; ефективна температура; градусо-дні; ентомотоксикологія; огляд місця події; судово-медична експертиза; криміналістичне дослідження; реконструкція події злочину; forensic entomology; forensic practice; time of death; post-mortem interval; entomological evidence; necrophages; insect larvae; insect developmental stages; effective temperature; degree-days; entomotoxicology; crime scene investigation; forensic medical examination; forensic investigation; reconstruction of the crime