Державна політика у сфері юридичної освіти: актуальні питання - Крижевська, О. О.; Kryzhevska, O. O.; Крижевська, Олена; Крижевський, А. В.; Крижевський, Антон; Kryzhevska, Olena О.; Kryzhevskyi, Anton V. (Одеса : Гельветика, 2020)
У статті розглянуто сучасний стан освіти в Україні, окреслено тенденції та перспективи її розвитку в умовах модернізації та інтеграції в європейський освітній простір. Проаналізовано правові аспекти державної політики у сфері освіти з урахуванням положень доктрини, оновлених положень законодавства та стратегій розвитку. Висвітлено законодавчі проєкції реалізації реформи системи освіти в Україні в контексті тенденцій оновлення законодавства у сфері освіти, зокрема ухвалених нових законів «Про вищу освіту» та «Про освіту». Водночас автори зосереджують увагу на законодавчих ініціативах реформування вищої юридичної освіти, аналізують проблеми в цій сфері, підходи щодо їх вирішення, зокрема в контексті міжнародних стандартів, конституційних гарантій та положень національного законодавства. Проведено аналіз законопроєктів «Про юридичну (правничу) освіту і загальний доступ до правничої професії» (реєстр. No No 7147, 7147–1) та проєкту Концепції розвитку юридичної освіти, оприлюдненого на сайті Комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій. Зроблено висновок про те, що докорінно змінити якість вищої юридичної освіти в Україні можна лише шляхом послідовного, цілеспрямованого впровадження інноваційної моделі освіти, через практичну реалізацію стандартів і реформування юридичної освіти в Україні. Окреслено заходи, спрямовані на поліпшення вищої юридичної освіти, серед яких: зменшення надмірної кількість закладів вищої освіти, що готують правників; посилення практичної підготовки випускників; приділення уваги поглибленому вивченню іноземних мов; сприяння проходженню здобувачами вищої юридичної освіти стажування в органах державної влади, судах, в органах нотаріату, прокуратури, адвокатури й інших юридичних особах; якісна підготовка науково-педагогічних кадрів, що охоплювала б не тільки високий рівень компетентності, а й волю до інноваційної діяльності, використання сучасних методів освіти, мульти-медійних засобів, бажання самовдосконалюватися.

The article considers the current state of education in Ukraine, outlines trends and prospects for its development in terms of modernization and integration into the European educational space. The legal aspects of the state policy in the field of education are analyzed, taking into account the provisions of the doctrine, updated provisions of the legislation and development strategies. Legislative projections of the implementation of the reform of the education system in Ukraine in the context of trends in updating the legislation in the field of education, in particular the adopted new laws “On Higher Education” and “On Education” are highlighted. At the same time, the authors focus on legislative initiatives to reform higher legal education, analyze the problems that exist in this area, approaches to their solution, in particular in the context of international standards, constitutional guarantees and provisions of national legislation. An analysis of the draft laws “On Legal (Legal) Education and General Access to the Legal Profession” (No No 7147, 7147–1) and the draft Concept of Legal Education Development, published on the website of the Verkhovna Rada Committee on Education, Science and Innovation. The conclusion is made about. that the quality of higher legal education in Ukraine can be radically changed only through the consistent, purposeful implementation of an innovative model of education, through the practical implementation of standards and reform of legal education in Ukraine. Measures aimed at improving higher legal education are outlined, including: reducing the excessive number of higher education institutions that train lawyers; strengthening the practical training of graduates; paying attention to in-depth study of foreign languages; promoting internships for higher legal education in public authorities, courts, notaries, prosecutors, lawyers and other legal entities; high-quality training of scientific and pedagogical staff, which would cover not only a high level of competence, but also the will to innovate, the use of modern methods of education, multimedia, the desire to improve themselves.

В статье рассмотрено современное состояние образования в Украине, определены тенденции и перспективы ее развития в условиях модернизации и интеграции в европейское образовательное пространство. Проанализированы правовые аспекты государственной политики в сфере образования с учетом положений доктрины, обновленных положений законодательства и стратегий развития. Освещены законодательные проекции реализации реформы системы образования в Украине в контексте тенденций обновления законодательства в сфере образования, в частности принятых новых законов «О высшем образовании» и «Об образовании». В то же время авторы сосредоточивают внимание на законодательных инициативах реформирования высшего юридического образования, анализируют проблемы в этой сфере, подходы к их решению, в частности в контексте международных стандартов, конституционных гарантий и положений национального законодательства. Проведен анализ законопроектив «О юридической (юридическую) образование и общий доступ к юридической профессии» (рег. No No 7147, 7147-1) и проекту Концепции развития юридического образования, обнародованного на сайте Комитета Верховной Рады по вопросам образования, науки и инноваций. Сделан вывод о том, что в корне изменить качество высшего юридического образования в Украине можно только путем последовательного, целенаправленного внедрения инновационной модели образования, через практическую реализацию стандартов и реформирования юридического образования в Украине. Определены мероприятия, направленные на улучшение высшего юридического образования, среди которых: уменьшение чрезмерной количество высших учебных заведений, готовящих юристов; усиление практической подготовки выпускников; уделение внимания углубленному изучению иностранных языков; содействие прохождению соискателями высшего юридического образования стажировку в органах государственной власти, судах, в органах нотариата, прокуратуры, адвокатуры и иных юридических лицах; качественная подготовка научно-педагогических кадров, которая охватывала бы не только высокий уровень компетентности, но и волю к инновационной деятельности, использование современных методов образования, мультимедийных средств, желание самосовершенствоваться.
Крижевська О. О. Державна політика у сфері юридичної освіти: актуальні питання / О. О. Крижевська, А. В. Крижевський // Актуальні проблеми держави і права : зб. наук. пр. Вип. 88 / редкол.: Г. I. Чанишева (голов. ред.) та ін. – Одеса : Гельветика, 2020. – С. 75-84.
Keywords: освітня політика держави; вища освіта; реформування вищої юридичної освіти; стандарти юридичної (правничої) освіти; Єдиний державний кваліфікаційний іспит; правнича діяльність; national educational policy; higher education; reform of higher legal education; standards of legal (legal) education; образовательная политика государства; высшее образование; реформирование высшего юридического образования; стандарты юридического (правовового) образования; Единый государственный квалификационный экзамен; юридическая деятельность; Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE; Research Subject Categories::SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Education