Підрозділ 2.1. Розвиток самооцінки жінок як психологічна передумова професійного зростання в умовах цифрової трансформації - Бернадіна, Ганна Петрівна; Bernadina, Hanna; Джежик, Ольга Володимирівна; Dzhezhyk, Olha (Одеса : Видавець Букаєв Вадим Вікторович, 2026)
У розділі розглянуто проблему впливу самооцінки як чинника професійного розвитку у сучасних жінок, що є актуальною проблемою в умовах інтенсивних соціально-економічних змін та зростаючих викликів сучасності у еру цифрових трансформацій. Проаналізований вплив самооцінки на професійний розвиток сучасних жінок, розкриті психологічні аспекти самооцінки, які впливають на професійне зростання, та розробка практичних рекомендацій для підвищення рівня самооцінки у сучасних жінок. Емпіричним шляхом досліджено статистично значущий зв’язок між компонентами самооцінки та показниками задоволення професійним розвитком та перспективами. Виявлено, що поведінкова та емоційна самооцінка більшою мірою впливають на професійний розвиток у сучасних жінок. Загальна самооцінка сприяє професійному розвитку та формуванню професійної Я-концепції, в той час як високий рівень домагань зменшує задоволення професійним розвитком та перспективами і відповідно існує тенденція до зниження рівня самооцінки у жінок. Розроблено комплекс психокорекційних вправ для підвищення самооцінки у жінок. Запропоновані заходи спрямовані на системний розвиток самооцінки за допомогою технік арт-терапії та когнітивно-поведінкової терапії.
Бернадіна Г. П., Джежик О. В. Підрозділ 2.1. Розвиток самооцінки жінок як психологічна передумова професійного зростання в умовах цифрової трансформації. Концептуальні засади психологічної науки і практики у контексті людиноцентристського виміру в цифрову еру : колективна моногр. Одеса, 2026. С. 76-107. URL: https://hdl.handle.net/11300/32843 ; https://doi.org/10.32837/11300.32843
Keywords: самооцінка; професійна діяльність; професійний розвиток; професійна Я-концепція