Захист Конституційним Судом України прав та свобод людини і громадянина: можливості та проблеми - Ківалов, Сергій Васильович; Kivalov, Sergiy V.; Кивалов, Сергей Васильевич (Одеса : Юридична література, 2011)
У статті розкривається роль та значення Конституційного Суду України в механізмі захиступрав та свобод людини і громадянина. Обґрунтовується здійснення органом конституційної юстиції функції захисту прав та свобод людини і громадянина через виконання ним своїх повноважень. На основі аналізу зарубіжного досвіду і п'ятнадцятирічного досвіду діяльності Конституційного Суду України наводиться висновок щодо доцільності введення інституту конституційної скарги в Україні (шляхом внесення відповідних змін до Конституції України, до Закону України «Про Конституційний Суд України», до Регламенту Конституційного Суду України, до процесуальних кодексів України), що сприятиме вдосконаленню функції захисту прав та свобод людини і громадянина та розширить можливості індивідуального доступу людини до конституційної юстиції в Україні. В статье раскрывается роль и значение Конституционного Суда Украины в механизме защиты прав и свобод человека и гражданина. Обосновывается осуществление органом конституционной юстиции функции защиты прав и свобод человека и гражданина посредством выполнения им своих полномочий. На основе анализа зарубежного опыта и пятнадцатилетнего опыта деятельности Конституционного Суда Украины делается вывод о целесообразности введения института конституционной жалобы в Украине (путем внесения соответствующих изменений в Конституцию Украины, Закон Украины «О Конституционном Суде Украины», Регламент Конституционного Суда Украины, процессуальные кодексы Украины), что будет способствовать совершенствованию функции защиты прав и свобод человека и гражданина и расширит возможности индивидуального доступа человека к конституционной юстиции в Украине. The article describes the role and significance of the Constitutional Court of Ukraine in the mechanism of human and civil rights protection. The author substantiates that the body of Constitutional Justice ensures the protection of human and civil rights and freedoms by exercising its authority. Having analyzed the experience of foreign states and fifteen years of the Constitutional Court of Ukraine activities, the author arrives at the conclusion about the expediency of introducing the institute of Constitutional complaint (by making appropriate changes to the Constitution of Ukraine, the Ukrainian Law «On Constitutional Court of Ukraine», Rules of the Constitutional Court of Ukraine, the procedural codes of Ukraine). This measure will improve the function of human and civil rights protection and provide better access to Constitutional justice in Ukraine for the citizens.
Keywords: Конституційний Суд України; конституційна юстиція; права і свободи людини та громадянина; конституційне звернення; конституційна скарга; Конституционный Суд Украины; конституционная юстиция; права и свободы человека и гражданина; конституционное обращение; конституционная жалоба; Constitutional Court of Ukraine; constitutional justice; human rights and freedoms; civil rights; constitutional appeal; constitutional complaint