Філософський вимір розгортання комунікативного простору: пошук конструктів його гармонізації - Денисенко, Н. В.; Denysenko, N. V. (My University, 2017)
Стаття присвячена визначенню змістових еволюційних змін, які відбулися в комунікативному просторі, що необхідно для опанування конструктами гармонізації сучасної комунікативної взаємодії суб’єктів багатокультурного простору. Визначено суттєві зміни сучасного комунікативного простору, які зумовили філософський супровід, як конструктивну програму спрямування комунікації на гармонізацію взаємодії людей з метою порозуміння. Доведено, що без філософської рефлексії та критичного мислення комунікативний простір не стане гармонійним, оскільки концепції, стратегії і практики залишаться без ціннісно-смислового спрямування на дискурсивність, комунікативну етику, універсалізм і праксеологію. Запропоновано використовувати комунікативну практичну філософію як теоретико-методологічну конструктивну основу гармонізації комунікативного простору людини.

Статья посвящена выявлению содержания эволюционных изменений, которые произошли в коммуникативном пространстве, что является необходимым для освоения конструктов гармонизации современного коммуникативного взаимодействия субъектов поликультурного пространства. Определены существенные изменения коммуникативного пространства, в целом, и его самых важных составляющих (памяти, языка, ценностей), для учета каких предложено философское сопровождение, как конструктивную программу ориентации коммуникации на гармонизацию взаимодействия людей с целью взаимопонимания. Доказано, что без философской рефлексии и критического мышления коммуникативное пространство не будет гармоническим, поскольку концепции, стратегии и практики останутся без ценностно-смысловой направленности на дискурсивность, коммуникативную этику, универсализм и праксеологию. Предложено коммуникативную практическую философию использовать как теоретико-методологическую конструктивную основу гармонизации коммуникативного пространства человека.

The article is devoted finding the essence of evolution changes which have taken place in the communicative space. This is actually necessary for mastering the constructs for harmonization of modern communicative interaction of the polycultural space’s subjects. The significant changes of communicative space and its most important constituents (memory, language, values) have been determined for which the philosophical accompanying has been offered as a constructive program for communication orientation in order to have harmonization in people’s interaction for mutual understanding. It has been justified that without philosophical reflection and critical thinking the communicative space will not be harmonic as the concepts, strategies and practices will be without value-sense orientation for discoursivity, communication ethics, universalism and praxeology. It has been offered to apply communicative practice philosophy as theoretical-methodological constructive foundation for harmonization of person’s communicative space.
Денисенко Н. В. Філософський вимір розгортання комунікативного простору: пошук конструктів його гармонізації / Н. В. Денисенко // Актуальні проблеми філософії та соціології: Науково-практичний журнал / Голов. ред. Д. В. Яковлев; відпов. секретар І. В. Шамша; Міністерство освіти і науки України; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2017. - Вип. 18. - С. 36-39.
Keywords: діалог; дискурс; комунікативна стратегія; коннект-структура комунікативного простору; універсалістська етика; диалог; дискурс; коммуникативная стратегия; коннект-структура коммуникативного пространства; универсалистская этика; communication strategy; connect-structure; dialogue; discourse; Universalist ethics