Філософський зміст пуританського ревівалізму Джонатана Едвардса - Соболєвський, Я. А.; Соболевский, Я. А.; Sobolevsky, Ya. A. (My University, 2017)
У статті здійснюється історико-філософський аналіз основних поглядів видатного американського мислителя XVIII ст. Джонатана Едвардса, досліджуються тексти проповідей і листи філософа. Розкриваються основні аспекти метафізичного вчення, присвяченого проблемам детермінізму, ідеалізму, існуванню Бога і процесу творення й кінцевої мети світу. Досліджується теорія цінностей, етичні й естетичні погляди, філософія історії. Аналізується роль серця та розуму в теорії пізнання. Розкриваються особливості критики мислителя армініанської доктрини свободи волі людини, центральним поняттям пуританського світогляду постає провіденціалізм і необхідність єдиної волі – волі Бога. У статті досліджується влив європейської філософії на формування історії американської філософської думки, прослідковується вплив британського емпіризму, фізики та логіки на релігійний пуританський світогляд, а також його зв’язки з американським Просвітництвом.

В статье осуществляется историко-философский анализ основных взглядов выдающегося американского мыслителя XVIII в. Джонатана Эдвардса, исследуются тексты проповедей и письма философа. Раскрываются основные аспекты метафизического учения, посвященного проблемам детерминизма, идеализма, существованию Бога и процесса сотворения мира и его конечной цели. Исследуется теория ценностей, этические и эстетические взгляды, философия истории. Анализируется роль сердца и ума в теории познания. Раскрываются особенности критики мыслителя арминианской доктрины свободы воли человека, центральным понятием пуританского мировоззрения является провиденциализм и необходимость единой воли – воли Бога. В статье исследуется влияние европейской философии на формирование истории американской философской мысли, прослеживается влияние британского эмпиризма, физики и логики на религиозное пуританское мировоззрение, а также его связи с американским Просвещением.

The article deals with the historical and philosophical analysis of the main views of the outstanding American thinker of the 18th century – Jonathan Edwards. The texts of the sermons and letters of the philosopher are examined. The main aspects of the metaphysical doctrine dedicated to the problems of determinism, idealism, the existence of God and the process of creating World and its ultimate goal are revealed. The ideas of theory of values, ethical and aesthetic views are explored. The role of the heart and mind in the theory of cognition is analyzed. The features of the Arminian doctrine of free will are revealed, Providentialism and the will of the almighty God are studied as central concepts of the Puritan worldview. The article explores the influence of European philosophy on the formation of the history of American philosophical thought, traces the influence of British empiricism, physics and logic on the religious Puritan worldview, as well as its links with the American Enlightenment.
Соболєвський Я. А. Філософський зміст пуританського ревівалізму Джонатана Едвардса / Я. А. Соболєвський // Актуальні проблеми філософії та соціології: Науково-практичний журнал / Голов. ред. Д. В. Яковлев; відпов. секретар І. В. Шамша; Міністерство освіти і науки України; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2017. - Вип. 19. - С. 112-115.
Keywords: американська філософія; Джонатан Едвардс; ревівалізм; Велике пробудження; Бог; воля; американская философия; Джонатан Эдвардс; ревивализм; Великое пробуждение; Бог; воля; American philosophy; Jonathan Edwards; revivalism; Great Awakening; God; will