Конституційні права людини та практика Європейського Суду з прав людини - Мішина, Наталія Вікторівна; Мишина, Наталия Викторовна; Mishyna, Nataliia V. (Одеса : Фенікс, 2013)
У разі перегляду Розділу II Конституції України «Права, свободи та обов’язки людини і громадянина» доцільним уявляється скорочення переліку прав і свобод та зменшення рівня конкретизації при викладенні окремих прав і свобод. це надасть можливість більш ефективно гармонізувати національне законодавство з правовими позиціями Європейського суду з прав людини.

При пересмотре Раздела II Конституции Украины «Права, свободы и обязанности человека и гражданина» представляется целесообразным сокращение перечня прав и свобод и уменьшение уровня конкретизации при изложении отдельных прав и свобод. Это позволит более эффективно гармонизировать национальное законодательство с правовыми позициями Европейского суда по правам человека.

Changing Chapter II of the Constitution of Ukraine «Rights, freedoms and duties of man and citizen» two changes seems to be appropriate. firstly, it is adviced to reduce the list of rights and freedoms. Secondly, there might be a sense to reduce the detalization in the articles about individual rights and freedoms. This will allow to achieve better harmonization of national legislation with the legal positions of the European Court of human Rights.
Мішина Н. В. Конституційні права людини та практика Європейського Суду з прав людини / Н. В. Мішина // Правове забезпечення ефективного виконання рішень і застосування практики Європейського суду з прав людини : матер. 2-ї Міжнар. наук.-практ. конф. (Одеса, 20-21 вересня 2013 р.) / за ред. С. В. Ківалова ; НУ «ОЮА». – Одеса : Фенікс, 2013. – С. 293-297.
Keywords: конституційні права людини; Конституційна Асамблея; проект Конституції України; практика Європейського суду з прав людини; конституционные права человека; Конституционная Ассамблея; проект Конституции Украины; практика Европейского суда по правам человека; constitutional rights; Constitutional Assembly; the draft Constitution of Ukraine; the European Court of human Rights