Психологічні особливості процесу профілактики девіантної поведінки серед неповнолітніх : кваліфікаційна робота - бакалаврський дослідницький проект 053 «Психологія» - Захарова, Ніколєт Віталіївна (Одеса : НУ «ОЮА», 2025)
Робота присвячена дослідженню теоретичних основ та практичних аспектів психологічних технологій профілактики девіантної поведінки серед неповнолітніх. Робота розкриває психологічну характеристику девіантної поведінки в підлітковому віці, аналізує соціально-психологічні фактори її формування та систематизує сучасні підходи до профілактичної роботи. У дослідженні проаналізовано когнітивні, емоційні, мотиваційні та поведінкові компоненти девіантної поведінки підлітків, розглянуто вплив сімейних, шкільних та соціокультурних факторів на формування поведінкових порушень. Особливу увагу приділено теоретичним підходам до профілактики, включаючи поведінковий, когнітивно-поведінковий, системний та інтегративний підходи. Детально охарактеризовано три рівні профілактики девіантної поведінки: первинна профілактика як система превентивних заходів для всієї популяції підлітків, вторинна профілактика для груп ризику та третинна профілактика у вигляді корекційно-реабілітаційних програм. Проаналізовано ефективність різних психологічних технологій, включаючи індивідуальну та групову терапію, сімейні втручання, тренінги соціальних навичок та інноваційні цифрові технології. Дослідження включає аналіз економічної ефективності профілактичних програм, культурних та гендерних особливостей їх реалізації, ролі кваліфікації фахівців у забезпеченні якості втручань. Розглянуто довгострокові ефекти профілактичної роботи та перспективи розвитку інноваційних підходів до профілактики девіантної поведінки. Результати дослідження мають практичне значення для психологів, педагогів, соціальних працівників та інших фахівців, що працюють з неповнолітніми. Сформульовано рекомендації щодо оптимізації профілактичної роботи та створення ефективних систем попередження девіантної поведінки серед молодого покоління. The work is devoted to the study of theoretical foundations and practical aspects of psychological technologies for preventing deviant behavior among adolescents. The work reveals the psychological characteristics of deviant behavior in adolescence, analyzes the socio-psychological factors of its formation, and systematizes modern approaches to preventive work. The study analyzes cognitive, emotional, motivational and behavioral components of deviant behavior in adolescents, examines the influence of family, school and sociocultural factors on the formation of behavioral disorders. Special attention is paid to theoretical approaches to prevention, including behavioral, cognitive-behavioral, systemic and integrative approaches. Three levels of deviant behavior prevention are characterized in detail: primary prevention as a system of preventive measures for the entire adolescent population, secondary prevention for risk groups, and tertiary prevention in the form of correctional and rehabilitation programs. The effectiveness of various psychological technologies is analyzed, including individual and group therapy, family interventions, social skillstraining and innovative digital technologies. The research includes analysis of economic efficiency of preventive programs, cultural and gender features of their implementation, the role of specialists qualifications in ensuring the quality of interventions. Long-term effects of preventive work and prospects for developing innovative approaches to deviant behavior prevention are considered. The research results have practical significance for psychologists, educators, social workers and other specialists working with adolescents. Recommendations for optimizing preventive work and creating effective systems for preventing deviantbehavior among young generation are formulated.
Захарова Н. В. Психологічні особливості процесу профілактики девіантної поведінки серед неповнолітніх : кваліфік. робота - бакалавр. дослідн. проєкт 053 «Психологія» / Н. В. Захарова. - Одеса : НУ «ОЮА», 2025. – 40 с. – Режим доступу:
Keywords: девіантна поведінка; неповнолітні; психологічна профілактика; підлітковий вік; соціально-психологічні фактори; корекційно-реабілітаційні програми; ефективність втручань; первинна профілактика; психологічні технології; deviant behavior; adolescents; psychological prevention; adolescence; socio-psychological factors; correctional-rehabilitation programs; intervention effectiveness; primary prevention; psychological technologies