Деякі особливості правового регулювання порядку отримання та використання шенгенських віз - Пукаляк, І. О.; Пукаляк, И. О.; Pukalyak, I. O. (Одеса : Фенікс, 2012)
Оскільки приблизно кожна десята шенгенська віза у світі видається громадянам України, актуальність даного питання, на думку автора статті, не потребує обґрунтування. Віза, насамперед, виконує політичну функцію. З того часу, як існують системи віз як інструмент управління в’їздом в країну, однією з найбільш виражених політичних функцій візи стало гарантування державної безпеки, яке полягає в тому, щоб не пропускати небажаних осіб на територію держави. Ця функція дозволяє розглядати візи як інструмент зовнішньої політики. Також, можна зазначити, що шенгенська віза є яскравим прикладом забезпечення свобод людини, в даному випадку свободи пересування, не зашкоджуючи державним інтересам. Проте, не втрачає важливості і подальше вдосконалення законодавства у відношенні до візової політики. Навіть знаючи все законодавство, що стосується даного питання, можливе виникнення проблем під час оформлення шенгенської візи та її використання. Зокрема, потребують уточнення правила «першого в’їзду» та «основної країни», оскільки їх порушення трапляється через недостатнє регулювання питання і різне розуміння даних пунктів закону країнами та окремими працівниками прикордонної служби учасників Шенгенської зони. Також, розширюються межі співпраці України з Євросоюзом. 30 березня 2012 р. відбулося часткове парафування тексту Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, тому подальше спрощення візового контролю буде значно полегшувати впровадження цього політичного та економічного проекту, що може стати одним із інструментів модернізації Української держави.
Пукаляк І. О. Деякі особливості правового регулювання порядку отримання та використання шенгенських віз / І. О. Пукаляк // Міжнародні читання з міжнародного права пам’яті професора П.Є. Казанського : матер. третьої міжнар. наук. конф. (м. Одеса, 2–3 листопада 2012 р.) / відп. за випуск М. І. Пашковський ; НУ «ОЮА». – Одеса : Фенікс, 2012. – С. 634-637.
Keywords: шенгенська віза; політична функція візи; інструмент зовнішньої політики; свободи пересування; спрощення візового контролю для українців; шенгенская виза; Schengen visa; политическая функция визы; the political function of visas; инструмент внешней политики; foreign policy tool; свобода перемещения; freedom of movement; упрощение визового контроля для украинцев; relaxation of visa regime for Ukrainians